ApărareȘtiri

România va asigura președinția Comitetului pentru bugete al NATO până în 2023, mandatul se va prelungi ”în mod excepțional”

România va asigura președinția Comitetului pentru bugete al NATO până în septembrie 2023, prelungirea mandatului fiind agreată ” în mod excepțional și fără a se creea un precedent” în urma unei ședințe a Comitetului pentru politica de planificare în domeniul resurselor al Alianței, care a avut loc la sfârșitul lui ianuarie, anul acesta.

La nivel național, situația se va reglementa printr-o hotărâre de guvern. Oficialii de la București apreciază că ”această poziție- cheie în domeniul resurselor NATO contribuie semnificativ la actvitatea de promovare a mesajelor naționale” și ”confirmă profilul pozitiv și echilibrat al României”.

România este la președinția Comitetului pentru Bugete din septembrie 2019 și o va exercita, în urma celei de a doua prelungiri, până în 15 septembrie 2023. Ca procedură, președinția acestui comitet major este asigurată de un reprezentant național , prin decizia Consiliului Nord Atlantic , în urma unei selecții a candidaților și a obținerii acordului consensul.

Nivelul ierarhic al poziției este de adjunct al secretarului general al NATO ( sau de general cu două stele).

Marius Cristian Gane (colonel la acea dată) era cel care prelua, în septembrie 2019, președinția Comitetului pentru bugete al NATO, din partea României.