ApărareȘtiri

România susține instruirea armatei Republicii Moldova cu bani din fosta contribuție pentru armata afgană

Generalul Daniel Petrescu, șeful SMAp și generalul de brigadă Eduard Ohladciuc., comandantl armatei R. Moldova (Facebook)

România va contribui voluntar cu aproape 1,4 milioane de dolari la fondurile NATO de susținere ale armatelor Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Iordaniei, banii fiind redirecționați din fosta contribuție națională pentru susținerea armatei afgane.

Un raport financiar al NATO arată că 2,48 de milioane de dolari au rămas necheltuiți din banii alocați de România pentru ANA TF – Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane, redirecționarea acestora fiind la latitudinea țării noastre.

Astfel, guvernul a decis ca 1,4 milioane de dolari să fie alocați în următoarele direcții:  până la 600.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova DCB Trust Fund); până la 400.000 USD pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund); până la 300.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia-DCB Trust Fund); până la 100.000 USD pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan– DCB Trust Fund).

Pentru Republica Moldova, suma va fi folosită la instruirea armatei, pentru Georgia la consolidarea capabilităților de comunicații și apărare cibernetică, pentru Iordania la întărirea parteneriatului cu NATO.

În ceea ce privește contribuția la asistența pentru Ucraina, aceasta va fi în direcția întăririi rezilienței pe apărarea cibernetică, război hibrid, comunicare strategică, domenii din zona non combat.

”Am reiterat faptul că vom continua să sprijinim efortul de modernizare a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Avem un parteneriat strategic care are rezultate excelente. Alături de colegii moldoveni, apărăm aceleași valori și urmărim obiective similare”, a declarat generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Chișinău în această săptămână.

De altfel, șeful Apărării s-a și întâlnit cu militarii români, moldoveni și americani, participanți la exercițiul multinațional ”Scutul de foc”, o platformă anuală de pregătire în comun și a declarat că își va menține  ”angajamentul de a fi alături de militari pentru a-i susține în efortul lor din poligoanele de instrucție”.