ApărareȘtiri

România, SUA și mai multe țări din estul Europei condamnă tentativele de falsificare a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial

Pactul sovieto-nazist (Sursa: Ambasada Poloniei în Lituania)

Secretarul de stat al SUA și miniștri de Externe din nouă țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, au emis o declarație comună prin care au omagiat victimele și militarii care au luptat pentru a înfrânge Germania nazistă, reamintind însă că finalul celui de-al Doilea Război Mondial, “nu a adus libertate în toată Europa”, ci stăpânirea comunistă în jumătatea estică a continentului.   

“Statele baltice au fost ocupate ilegal și anexate, iar pumnul de fier al Uniunii Sovietice a fost impus celorlalte state captive, prin intermediul forței militare covârșitoare, a represiunii și a controlului ideologic”, se afirmă în declarația emisă în ajunul aniversării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

“Timp de multe decenii, numeroși cetățeni europeni din Centrul și Estul continentului și-au sacrificat viața luptând pentru libertate, în timp ce milioane de oameni au fost privați de drepturi și libertăți fundamentale, au fost supuși torturii și strămutați forțat. Societățile din spatele Cortinei de Fier au căutat cu disperare o cale spre democrație și independență”.

Declarația comună a miniștrilor afacerilor externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia,…

Gepostet von Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania am Donnerstag, 7. Mai 2020

Semnatarii au denunțat și o așa-numită “încercare lamentabilă de a falsifica istoria”, aparent făcând referire la tentativele Rusiei de a reinterpreta istoria celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales minimalizând sau ignorând Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS și al Treilea Reich au împărțit Europa. Printre țările vizate de acordul sovieto-nazist a fost și România.

“Viitorul ar trebui să fie fondat pe fapte istorice și pe dreptate pentru victimele regimurilor totalitare. Suntem deschiși la dialog cu toți cei care sunt interesați să urmeze aceste principii. Rescrierea evenimentelor istorice care au dus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial și la divizarea Europei după încheierea conflagrației mondiale reprezintă o încercare lamentabilă de a falsifica istoria”, se afirmă în declarația comună, în care Rusia nu este menționată direct.

Declarația a fost  semnată de șefii diplomației din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite.

Președintele Vladimir Putin și alți înalți oficiali ruși au acuzat recent Polonia că au contribuit la izbucnirea conflictului mondial. Această teză a fost respinsă cu indignare de Varșovia și aliații săi occidentali, relatează postul radio Voice of America.

Sursa: US mission at OSCE