ApărareȘtiri

România și alte 17 state au semnat un acord pentru achiziționarea în comun de muniții

Foto: eda.europa.eu

Un număr de 18 state, între care și România, au semnat luni un acord pentru achiziționarea în comun de muniții în scopul ajutorării Ucrainei, dar și al refacerii stocurilor naționale ale țărilor semnatare, se spune într-un comunicat al Agenției Europene de Apărare (EDA), trimis Umbrela Strategică.

Proiectul deschide calea  pentru statele membre ale UE și Norvegiei către o ”procedură rapidă”, pe doi ani, de achiziționare a muniției de artilerie de  155 mm și una pe un proiect de șapte ani de achiziție a mai multor tipuri de muniție.

Țările semnatare ale acordului sunt; Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia.

Proiectul ”Achiziție comună de muniție” este răspunsul EDA la necesitatea cumpărării rapide și comune ”prin agregarea, coordonarea și încheierea de contracte cu industria europeană de apărare”.

Proiectul EDA oferă un ”cadru solid pentru intenția statelor membre de a procura în comun muniția necesară pentru Ucraina, transmite un mesaj clar industriei de apărare și întărește sprijinul UE pentru Ucraina în urma războiului cu Rusia”.

”Aranjamentul, care este de natură sa fie flexibil și incluziv, permite tuturor statelor membre EDA care nu s-au alaturat încă  programului să facă parte din inițiativă într-o etapă ulterioară”, se mai spune în comunicatul Agenției, trimis Umbrela Strategică.

„Acesta este un moment important în sprijinul UE pentru Ucraina, cooperarea europeană în domeniul apărării și EDA. Disponibilitatea muniției, precum și stocurile asociate, reprezintă un deficit critic care afectează pregătirea forțelor armate ale statelor membre și capacitatea acestora de a-și îndeplini misiunile, sprijinind, în același timp, Ucraina. EDA a creat un proiect flexibil și deschis, care permite tuturor statelor membre să se alăture în cazul în care doresc, și mă așteapt ca și alte țări să se alăture în cursul săptămânii. Astăzi avem un cadru pentru livrare – acum este la latitudinea statelor membre să-l folosească și ca industria să poată răspunde”, a declarat directorul executiv al EDA, Jiří Šedivý, citat în comunicat.