• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • România, prin MAE lansează E-ARC, un hub de expertiză în domeniul rezilienței

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

  Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), care va fi inaugurat luni, este gândit să funcționeze ca un hub de expertiză în domeniul rezilienței, înființarea și operaționalizarea sa fiind rezultatul activității unui  grup de lucru inter-instituțional coordonat de MAE,  cu participarea ministerelor de forță, serviciilor de informații, STS și SGG.

  Grupul a elaborat legislația primară, care definește E-ARC ca ”un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea MAE”.

  Diplomatul de carieră Adrian Bratu, care este președintele E-ARC, are rang se secretar de stat în MAE. Bratu a fost reprezentant permanent al României în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene (COPS) și director al Direcției Politici de Securitate din cadrul MAE.

  Într-o primă etapă, E-ARC va funcționa cu participare națională, iar după operaționalizarea integrală va fi internaționalizat prin cooptarea unor parteneri din NATO și UE, respectiv state partenere.

  E-ARC va urmări și promova obiectivele României, NATO și ale UE în materie de reziliență și va colabora cu sectorul privat, mediul academic, instituții de cercetare internaționale și societatea civilă în vedrea conturării și dezvoltării unei abordări privind reziliența la nivelul societății.

  Activitatea E-ARC urmărește trei direcții de acțiune: combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare, dezvoltarea de instrumente analitice și bune practici, cooperare practică în domeniul educației, instruirii și exerciții comune.

  Grupurile de lucru ale E-ARC vizează:  reziliența societală, reziliența în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive,  reziliența sistemelor de comunicații și a noilor ecosisteme tehnologice, reziliența la crize și urgențe complexe, reziliența asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale, reziliența infrastructurii de transporturi, reziliența statelor din vecinătatea NATO și UE la influențele antioccidentale ale actorilor statali și non-statali.

  Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a prezentat proiectul E-ARC în mai multe medii internaționale, reacțiile fiind pozitive și de interes față de viitoarea activitate a Centrului.

  Demersul României de înființare a E-ARC a fost salutat și în cadrul Declaraţiei comune a șefilor de stat din Formatul București 9 (B9), a cărei reuniune a avut loc pe 10 mai. Șeful diplomației române va vorbi despre E-ARC și la reuniunea minștrilor de Externe din NATO, din 1 iunie.

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  SUA ar putea disloca la Deveselu interceptori capabili să distrugă rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic Generalul Ștefan Dănilă, fost ”nr 1” al Armatei: Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți, indiferent de instituție România va participa la Sea Breeze 2021, un exercițiu organizat de US Navy și Forțele Navale ale Ucrainei

  Ultimele știri

  PSRM pretinde scuze oficiale de la conducerea României după ce Aurescu a vorbit despre inexistența limbii moldoveneşti Elbit va furniza sisteme de vedere pe timp de noapte forțelor armate britanice și americane Nicolae Ciucă și Florian Coldea au fost la o conferință despre securitatea Balcanilor de Vest