• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • România figurează în trei proiecte energetice de interes comun ale Uniunii Europene

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Uniunea Europeană are drept obiectiv să renunțe la utilizarea combustibililor fosili pentru a crea o Europă neutră din punct de vedere al impactului asupra climei, însă Comisia Europeană a publicat recent o listă de proiecte eligibile pentru acordarea de finanțare europeană care totuși include și o serie de investiții în domeniul petrolier și al gazelor naturale, inclusiv proiecte ce privesc transferul de gaz natural între România și țările vecine, relatează EURACTIV Germania.

  Executivul european a publicat, cea de-a patra listă de proiecte de interes comun (PCI) a Uniunii în domeniul energiei, care are drept scop să faciliteze îndeplinirea obiectivelor UE în domeniul energiei și mediului: energie sustenabilă, sigură și accesibilă pentru toți cetățenii și decarbonizarea pe termen lung a economiei, în conformitate cu Acordul de la Paris.

  „Electricitatea și rețelele inteligente reprezintă peste 70% din proiecte, oglindind rolul sporit al electricității regenerabile în sistemul energetic”, se afirmă într-un comunicat dat publicității de Comisia Europeană.

  Pe de altă parte, numărul proiectelor în domeniul gazelor naturale „a scăzut de la 53, în urmă cu doi ani, la 32, adică 21% din proiectele de pe lista PCI”, a precizat Executivul european, afirmând că „acest lucru este în conformitate cu rolul gazului în îndeplinirea obiectivelor UE privind decarbonizarea”.

  Însă, potrivit lui Colin Roche de la organizația ecologistă Friends of the Earth, lista publicată de Comisia Europeană „își bate joc de promisiunile UE privind crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic”.

  Roche a mai afirmat pentru EURACTIV că proiectele arată clar prioritățile Uniunii Europene.

  „PCI-urile reflectă modul în care UE intenționează să extindă în următorii ani infrastructura pentru gaze naturale. Noile investiții în gaze fosile reflectă obiectivele oficiale ale UE în materie de mediu”, a spus Roche, adăugând că acest lucru trimite „semnale greșite”.

  Însă, Comisia Europeană a contracarat criticile, subliniind că numărul proiectelor în domeniul gazelor naturale a scăzut cu 40% față de lista precedentă. Acest lucru indică o „tendință foarte, foarte clară” spre o reducere a producției de gaze în viitor, a explicat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

  Gazul natural este considerat de mulți experți drept un combustibil de tranziție între energia electrică pe bază de cărbune și energia din surse regenerabile, fiind relativ mai ieftin și mai puțin poluant decât cărbunele în cazul utilizării în centralele electrice, iar multe țări membre UE au deja rețele de gaze bine dezvoltate, ce ar putea fi adaptate în viitor pentru a transporta gaze cu conținut redus de carbon, cum ar fi biometan și hidrogen.

  În viitor, se speră că gazul natural de origine fosilă va fi înlocuit cu hidrogen produs prin electroliză. Ca urmare, UE intenționează să extindă suficient infrastructura pentru gaze pentru a asigura aprovizionarea cu energie în perioada de tranziție.

  Dar Roche consideră că, în cazul în care UE continuă să investească în infrastructura pentru gaze, acestea lucru va consolida poziția combustibililor fosili pe următorii zeci de ani, astfel că industria combustibililor fosili va continua să primească subvenții și în deceniile următoare.

  Deși, UE a cerut statelor membre să includă strategii de eliminare a subvențiilor pentru combustibililor fosili în planurile lor naționale privind energia și impactul asupra climei, până acum niciun stat european nu a prezentat o astfel de strategie, a relevat un studiu recent realizat de organizații ecologiste.

  Parlamentul și Consiliul European au acum două luni la dispoziție pentru a aproba lista PCI prezentată de Comisie. Cu toate acestea, cele două instituții nu au posibilitatea să respingă proiecte individuale, cum ar fi cele privind noile terminalele pentru gaz natural lichefiat (GNL) sau transportarea gazului natural din Azerbaidjan în Europa.

  Proiectele incluse în listă sunt eligibile să fie finanțate prin programul „Mecanismul de Interconectare a Europei”, un fond în valoare de 30 de miliarde de euro.

  Pe listă PCI figurează și o serie de investiții ce privesc România, inclusiv proiectul „Black Sea Corridor” privind creșterea capacității linilor de transport energie între România și Bulgaria; proiectul „ROHUAT/BRUA” privind creșterea etapizată a capacității coridorului de transport bidirecțional Bulgaria-România-Ungaria-Austria, urmând ca linia de interconectare România-Ungaria să aibă o capacitate anuală de transfer  de 1,75 miliarde metri cubi (bcm) într-o primă fază, și de 4,4 bcm/an în a doua etapă, incluzând noile resurse din Marea Neagră; proiectul „Mid Continental East Corridor” privind interconectarea România-Serbia; și creșterea capacității de stocare a gazelor naturale în sud-estul Europe, incluzând proiecte ca depozitul subteran de la Sărmășel ori Depomureș.

  Te-ar mai putea interesa

  MApN va da mai mulți bani pentru cazarea personalul român de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa- SHAPE US Marine Corps a ales prototipul GDLS pentru programul Vehicule de Recunoaștere Avansată (ARV) Infracțiunile cibernetice sunt tot mai sofisticate, dar utilizatorii rămân vulnerabili și la trucurile vechi ale hackerilor – HP

  Ultimele știri

  Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN, nu au fost afectate funcțiile de securitate nucleară Ministerul Energiei cere aprobare pentru închiderea definitivă a minei Paroșeni Concursul drone-antidrone al PatriotFest este sprijinit de MApN, MAI SRI, STS și SPP