ApărareȘtiri

România ar putea cumpăra radare, drone și sisteme de război electronic de la firma israeliană Elbit, susține Dîncu

Ddrona Watchkeeper (U-TacS/Thales/Elbit Systems)

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că autoritățile române sunt interesate să aducă cunoștințele și inovația tehnologică israeliană în România, lucru ce va permite țării noastre să producă și chiar să exporte sisteme de armament către alte state NATO. Oficialul român a mai adăugat că grupul israelian Elbit Systems are șanse mari să câștige trei licitații în derulare pentru programe de înzestrare cu sisteme de război electronic, radare și drone.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care a vizitat Israelul săptămâna trecută, a afirmat că România este dornică să cumpere radare și drone din această țară, fără însă să menționeze în mod specific anumite echipamente. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a afirmat ministrul într-un interviu pentru presa israeliană.

„Vrem să aducem în România cunoștințele și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară este învechită. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, este o țară care nu vrea doar să vândă echipament militar, ci vrea și să obțină o licență pentru a le produce în România, iar acest lucru este foarte important pentru noi. Ne va permite să exportăm sisteme de arme către NATO”, a adăugat Dîncu.

„Avem până acum opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a precizat ministrul.

Aceste acorduri au avut ca rezultat construirea a patru fabrici Elbit în România, în care sunt angajate 800 de persoane, care produc piese pentru drone, turele și echipamente electronice.

Potrivit oficialului român, grupul Elbit Systems are șanse mari să câștige în trei licitații în derulare pentru programe de înzestrare cu sisteme de război electronic, radare și drone.

În ultimul sfert de secol, exporturile de armament ale Israelului către România au depășit 1 miliard de dolari, incluzând rachete antitanc Spike, modernizarea avioanelor MiG-21 la standardul LanceR, turele pentru transportoarele blindate Prihana V etc.

Dîncu a mai afirmat că Guvernul de la București își propune să aprofundeze cooperarea cu Israelul, inclusiv prin organizare de exerciții comune și intensificarea cooperării între serviciile de informații israeliene (Mossad și Shin Bet) și cele din România, despre care a afirmat că este deja destul de bună.

Jurnaliștii israelieni speculează că țara noastră ar fi interesată și de sistemul antiaerian Iron Dome, care și-a demonstrat eficiența de-a lungul ultimilor ani, reușind să protejeze zonele populate din Israel vizate de bombardamente de artilerie și atacuri cu rachete și drone. Dacă se va ajunge la un acord, România va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul.

Iron Dome este proiectat să contracareze atacurile cu proiectile și rachete cu rază scurtă de acțiune și face acest lucru la costuri mult mai mici decât Patriot, care este are rolul de a intercepta aeronave, rachete de croazieră, dar și rachete balistice cu rază mare de acțiune. Un interceptor folosit de sistemul Iron Dome costă până la 80.000 de dolari, în timp ce un interceptor PAC-3 utilizat de Patriot costă 3 milioane de dolari.

Pentru a remedia vulnerabilitatea sistemului Patriot în fața amenințărilor cu rază scurtă de acțiune, israelienii de la Rafael, în parteneriat cu americanii de la Raytheon au dezvoltat SkyCeptor, un tip de rachetă interceptoare care ar putea fi fabricată și în țara noastră în baza unui memorandum de înțelegere semnat anul acesta de Romarm, Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense.