EnergieInfrastructurăȘtiri

Revenire puternică a petrolului după ce Trump a semnalat că SUA vor interveni în războiul prețurilor dintre Riyadh și Moscova

Sursa: Royal Dutch Shell

Cotațiile petrolului au crescut accelerat joi pe piețele internaționale, investitorii mizând pe o intervenție a Washingtonului pentru a încerca calmarea războiului prețurilor dintre Riyadh și Moscova, relatează publicația Le Figaro.

Cotația barilului West Texas Intermediate (WTI) a avansat joi cu 10% până la 22,41 dolari, iar cotația de referință Brent a câștigat 9,70%, ajungând la valoarea de 27,14 dolari în jurul orei 08:25 GMT (ora României, 11:25).

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că îi va primi vineri la Casa Albă pe liderii marilor companii petroliere americane, afectate de criza economică provocată de coronavirus și războiul prețurilor la țiței între Moscova și Riyadh.

Întâlnirea “va fi probabil folosită pentru a discuta despre o scădere coordonată a producției”, speculează Stephen Innes de la firma AxiCorp.

“Investitorii sunt optimiști în legătură cu comentariile lui Donald Trump. El crede că poate aduce Rusia și Arabia Saudită la masa negocierilor”, a declarat Naeem Aslam, analist la firma de brokeraj AvaTrade.

Președintele vrea să “protejeze industria americană de șisturi și este hotărât să nu lase cartelul OPEC+ să o distrugă” , a adăugat el, făcând referire la grupul care include țările OPEC plus alte state producătoare de petrol, în frunte cu Rusia.

Președintele SUA a afirmat marți că a discutat în ultimele zile despre scăderea prețurilor petrolului cu omologul său rus, Vladimir Putin, dar și cu prințul Mohammed bin Salman, moștenitorul prezumtiv al tronului saudit.

“Cele două țări vorbesc între ele și pot să mă alătur discuțiilor, dacă este necesar, la momentul potrivit”, a afirmat președintele, subliniind dilema Statelor Unite: scăderea prețurilor la benzinării aduce beneficii consumatorilor, dar pune în pericol întregul sector petrolier din SUA.

Prețurile petrolului au scăzut săptămâna aceasta până la aproape 20 de dolari pe baril. Prețurile de referință Brent și West Texas Intermediate (WTI) au ajuns luni la cele mai mici niveluri din ultimii 18 ani, iar situația ar putea să se deterioreze și mai mult având în vedere că depozitele de petrol din întreaga lume sunt aproape la capacitate maximă.

Această prăbușire a prețurilor petrolului este consecința directă a scăderii cererii de țiței din cauza pandemiei de coronavirus și a războiului prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 60% de la începutul crizei de sănătate, o situație care generează pierderi pentru majoritatea statelor producătoare de petrol.

Veniturile obținute din petrol ale Irakului s-au fost reduse la jumătate în martie, din cauza scăderii drastice a prețurilor la țiței.

Ministerul Petrolului de la Bagdad a anunțat miercuri că a exportat 105 milioane barili de petrol în luna martie, obținând 2,99 miliarde de dolari. În februarie, Irakul a vândut doar 98 de milioane de barili, pentru care însă a obținut venituri aproape duble: 5,5 miliarde de dolari, informează Le Figaro.

Irakul, al doilea cel mai mare producător de petrol din grupul OPEC, exportă 3,5 milioane de barili pe zi, iar declinul veniturilor riscă să agraveze criza din această țară sfâșiată de război.

Restricțiile privind circulația mărfurilor și a persoanelor, impuse în urma crizei de sănătate publică, au redus cererea globală de petrol. Mai mult, în absența unui nou acord privind reducerea de producție în cadrul grupului OPEC+, cantitatea de petrol disponibilă pe piață a devenit excesivă, relatează publicația L’Economiste.

În contextul războiului prețurilor cu Rusia, Arabia Saudită (principalul exportator mondial de țiței) a redus prețurile la care țara vinde țiței și vrea să-și sporească exporturile de petrol până la nivelul record de 10,6 milioane de barili pe zi începând cu luna mai.

Autoritățile de la Riyadh anunțaseră deja, la începutul lunii martie, o creștere a exporturilor sale până la 10 milioane de barili pe zi în luna aprilie, după eșecul negocierilor privind reducerea suplimentară a producției țărilor din grupul OPEC și partenerii săi, inclusiv Rusia, măsură având drept scop să stopeze declinul prețurilor la petol.

Regatul saudit a exportat anterior aproximativ 7 milioane de barili pe zi, ca parte a unui acord între OPEC și partenerii săi.

Cotațiile contractelor futures la țițeiul Brent au scăzut cu peste 65% în primul trimestru, în timp ce în cazul WTI scăderea a depășit 66% în aceeași perioadă, relatează postul CNBC.

Analiștii se așteaptă ca prețurile petrolului să continue se scadă, având în vedere că depozitele de petrol din întreaga lume sunt aproape la capacitate maximă.

“În timp ce cererea se prăbușește, oferta este în creștere după ce OPEC și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord de reducere a producției la începutul lunii martie, stocurile mondiale ar putea atinge capacitatea maximă în câteva săptămâni“, au declarat analiștii de Eurasia Group, într-o notă de cercetare publicată luni.

“Chiar dacă OPEC și alți producători încep în curând să-și restricționeze din nou producția, excedentul global din cauza măsurilor de izolare este atât de mare încât, probabil, capacitatea de stocare va atinge limita maximă până la jumătatea anului”, mai afirmă analiștii de la Eurasia.

“Deja, porturile și rafinăriile refuză tancurile petroliere. Acest lucru va pune o presiune și mai mare asupra prețurilor și va reprezenta o amenințare existențială pentru multe companii”, se mai afirmă în comunicatul de la firma de consultanță Eurasia.