EnergieȘtiri

Reuniune crucială a țărilor producătoare de țiței în contextul războiului prețurilor între Rusia și Arabia Saudită

Reprezentanți ai principalelor state producătoare de petrol, în frunte cu Arabia și Rusia, se reunesc joi, prin videoconferință, pentru a încerca să ajungă la un acord privind reducerea producției de țiței, în contextul în care industria petrolieră mondială se află sub spectrul prăbușirii din cauza pandemiei de coronavirus și a războiului prețurilor între Riad și Moscova.

Reuniunea, convocată în regim de urgență, este “singura speranță a pieței de a evita o prăbușire totală a prețurilor și o oprire a producției”, potrivit lui Bjornar Tonhaugen, oficial la compania de cercetare Rystad Energy, citat de organizația mass-media RTBF.

Potrivit Arabia Saudite, întâlnirea ar trebui să deschidă calea către un “acord echitabil care să restabilească echilibrul pe piețele petroliere”.

Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți participanți, inclusiv partenerii lor din grupul OPEC +, vor discuta despre o reducere masivă a producției mondiale de țiței, în contextul scăderii cererii mondiale de petrol.

Reuniunea vine după ce președintele american Donald Trump a semnalat recent că SUA vor interveni în războiul prețurilor dintre Riad și Moscova.

Piața petrolului se confrunta cu o cantitate excesivă de țiței chiar dinainte de pandemie, iar coronavirusul, care a paralizat economia globală și transporturile, a adâncit decalajul între ofertă și cerere.

În plus, în urma disensiunilor între Moscova și Riad, Arabia Saudită a decis să-și sporească producția, astfel că prețurile petrolului au scăzut puternic, până niveluri înregistrate în urmă cu două decenii.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, industria petrolieră mondială se confruntă cu un “șoc inegalabil”.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 60% de la începutul crizei de sănătate, o situație care generează pierderi pentru majoritatea statelor producătoare de petrol, inclusiv pentru industria șisturilor din SUA.

De altfel, potrivit unor analiști, ținta reală a războiului pe prețurilor petrolului între Riad și Moscova este industria hidrocarburilor de șist din SUA.

Analiști, citați de canalul CNBC, estimează că războiul pe prețul țițeiului va afecta serios economia Statelor Unite și industria petrolieră americană, care deja se confruntă cu lipsa lichidităților.

Dezintegrarea grupului OPEC+, care reunește țările membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan, a pus capăt unei perioade de cooperare de peste trei ani.

De data aceasta, Rusia pare pregătită să coopereze, spre deosebire de reuniunea anterioară, de la începutul lunii martie, care s-a încheiat cu un fiasco și a dus la războiul prețurilor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei de la Moscova a declarat miercuri că Rusia este “dispusă să-și reducă producția cu 1,6 milioane barili pe zi (mbd)”.

Potrivit ministrului Petrolului din Kuweit, Khaled al-Fadhel, obiectivul reuniunii ar fi reducerea producției totale de țiței cu 10-15 milioane barili pe zi (mbd).

Inițial programată pentru luni, reuniunea a fost amânată până joi ca urmare a prelungirii negocierilor între Riad și Moscova.

Arabia Saudită și Rusia au semnalat că vor reduce producția “doar dacă alți producători majori de petrol li se alătură”, notează Bjarne Schieldrop, analist la grupul financiar Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB).

Afirmațiile oficialilor celor două țări sunt o aluzie la Statele Unite, cel mai mare producător de petrol din lume.

Însă, spre deosebire de alte țări, Washingtonul nu poate forța producătorii americani să-și diminueze producția, deoarece regulile competiției împiedică o astfel de intervenție.

Mai mult, industria țițeiului se confruntă cu o altă problemă: depozitele de petrol din întreaga lume sunt aproape la capacitate maximă, lucru ce obligă de facto țările producătoare să își reducă producția.

“Stocurile mondiale ar putea ajunge la capacitatea maximă în câteva săptămâni”, au declarat analiștii de Eurasia Group, într-o notă de cercetare publicată la finalul lunii trecute.

“Deja, porturile și rafinăriile refuză tancurile petroliere. Acest lucru va pune o presiune și mai mare asupra prețurilor și va reprezenta o amenințare existențială pentru multe companii”, se mai afirmă în comunicatul de la firma de consultanță Eurasia.

Sursa: Royal Dutch Shell