ApărareȘtiri

Reprezentanții MApN și ai USEUCOM au discutat despre situația de securitate din zona Mării Negre

Foto: MApN Oficial

Oficiali ai Ministerului Apărării Naționale s-au reunit, săptămâna trecută, la București,  cu reprezentanți din cadrul Comandamentului European al SUA (USEUCOM) pentru a discuta aspecte legate de cooperarea bilaterală și situația de securitatea din regiunea Mării Negre, conform unui comunicat comun, difuzat luni de MApN, 

Generalul de brigadă Mihail Iancu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, și generalul de brigadă Bryony Terrell, adjunctul directorului USEUCOM pentru planuri, politici, strategie și capabilități, au coprezidat discuțiile unei noi ediții a Comitetului mixt româno-american în domeniul apărării.

Printre subiectele abordate s-au numărat cadrul legal aferent comitetului comun și eforturile integrate de implementare a inițiativelor de securitate, a acordurilor și a cooperării în domeniul securității, cu accent pe regiunea Mării Negre.

„Pe măsură ce lucrăm împreună cu aliatul nostru important, România, recunoaștem necesitatea de a adânci apărarea securității Mării Negre pentru a contracara amenințările regionale”, a declarat gl. Bg. Terrell. „Aceste discuții bilaterale periodice reprezintă un pilon pentru construirea cadrului de inițiative de securitate colectivă menite să răspundă acestor nevoi și să construiască relații solide și strategice”, a evidențiat adjunctul directorului USEUCOM pentru planuri, politici, strategie și capabilități.

Pe lângă furnizarea de sprijin la nivel militar pentru țara noastră, prin exerciții, antrenamente și alte capablități, SUA și România au două aranjamente de implementare care susțin prezența SUA în România. Printre acestea se numără Acordul de Cooperare în domeniul Apărării din 2005 și Acordul privind Sistemul de Apărare Antirachetă al Statelor Unite, ambele furnizând capacități critice de descurajare și apărare pentru flancul estic european.

„Parteneriatul nostru cu SUA este cheia securității în regiunea Mării Negre și pentru modernizarea apărării noastre. Suntem pe deplin angajați să sprijinim trupele SUA în România în timp ce îmbunătățim cooperarea și interoperabilitatea ”, a declarat gl. Bg Iancu, locțiitorul șefului Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Discuțiile bilaterale SUA-România întăresc acordurile actuale, identifică oportunități și abordează provocări noi sau în curs de evoluție în domeniul securității strategice ca parte a unei apărări colective capabile.