IntelligenceȘtiri

Replica Moscovei: Doi diplomaţi bulgari, declarați “persona non grata” în Rusia

Rusia a declarat “persona non grata” doi diplomați bulgari de la Ambasada Bulgariei la Moscova, ca replică la expulzarea de către Bulgaria a doi diplomați ruși acuzați că ar fi colectat „informații despre planurile de modernizare ale armatei bulgare”, informează Agerpres, citând agenția Reuters, EFE, AFP şi RIA Novosti.

“Ambasadorul Bulgariei, Atanas Krastin, a fost convocat la 12 octombrie la sediul MAE al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notificare din partea ministerului cu privire la măsură luată”, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei ruse.

“Acest pas este o măsură ‘în oglindă’ la decizia neîntemeiată luată de autorităţile bulgare de a expulza doi adjuncţi ai şefului Misiunii comerciale a Federaţiei Ruse din Sofia în septembrie a.c.”, indică documentul.

La sfârşitul lunii septembrie, Guvernul de la Sofia a expulzat doi diplomați ruși acuzați că ar fi colectat “informații despre proiectele de modernizare ale armatei bulgare”, potrivit procurorilor de la Sofia.

Cei doi, care beneficiază de imunitate diplomatică, trebuie să părăsească Bulgaria în termen de 72 de ore.

“Obiectivul lor era să predea informațiile colectate – ce reprezentau secrete de stat – serviciilor de informații militare de la Moscova”, au precizat procurorii bulgari.

Spionii ar fi fost ajutați de doi bulgari cu acces la informații despre industria militară care, în anumite ocazii, au fost plătiți pentru serviciile lor, potrivit autorităților.

Bulgaria, membră a NATO din 2004 și a Uniunii Europene din 2007, menține în mod tradițional relații politice și economice strânse cu Moscova, dar cazurile de spionaj care implică cetățeni ruși sunt în creștere.

Rusia a denunțat o ‘tentativă de a submina’ relațiile bilaterale dintre Sofia şi Moscova.

În octombrie 2019, un diplomat rus acuzat de spionaj a fost expulzat, iar în ianuarie 2020, un al alt diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, împreună cu un alt angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

O parte semnificativă a echipamentului militar din dotarea armatei bulgară este în continuare de proveniență sovietică, însă, în ultimii ani, Guvernul de la Sofia a început să investească susținut în modernizarea forțelor armate prin achiziția de armament occidental.

Acest tip de scandaluri s-au înmulțit în Europa în ultimele luni pe fondul accentuării tensiunilor ruso-occidentale.