ApărareȘtiri

Reacții ferme antirasism ale foștilor și actualilor lideri ai Pușcașilor marini americani

Foști și actuali lideri ai Corpului pușcașilor marini au reacționat la evenimentele din SUA condamnând în termeni fermi rasismul și subliniind necesitatea eliminării diviziunilor în societate.

În ultimele zile, zeci de orașe din SUA au fost scena unor proteste antirasiste și față de brutalitatea poliției, declanșate de moartea lui George Floyd. Multe demonstrații au fost pașnice, însă, în unele zone, protestele au degenerat în confruntări violente între unii manifestanți și forțele de ordine și s-au înregistrat jafuri și acte de vandalism.

Comandantul și Sergentul Major al Corpului pușcașilor marini au transmis miercuri un mesaj ferm antirasism.

“Pușcași marini și marinari, vara trecută, în ghidul meu de planificare, am spus că nu există loc în Corpul nostru pentru persoanele rasiste, indiferent dacă intoleranța și prejudecățile lor sunt directe sau indirecte, intenționate sau neintenționate. Ca o continuare a acestei declarații, în aprilie, am gestiona chestiunea eliminării steagurilor de luptă confederate din bazele noastre și am explicat opiniile mele privind această decizie. Am scris: Orice lucru care ne divizează, orice lucru care amenință coeziunea echipei, trebuie să fie gestionat cu determinare”, se afirmă în mesajul liderilor Pușcașilor marini.

“Evenimentele actuale sunt o amintire clară că nu ne este suficient să eliminăm simbolurile care provoacă dezbinare; ci mai degrabă, trebuie să ne străduim și să eliminăm însăși dezbinarea. (…) Doar ca o forță unită, fără discriminare, inegalitate rasială și prejudecăți, putem demonstra pe deplin valorile noastre fundamentale și putem servi ca organizația militară de elită de care America are nevoie și se așteaptă să fim”, se afirmă în mesaj.

Un mesaj mult mai dur a fost transmis de James Mattis, general (r) în Corpul Pușcașilor Marini și fost secretar al Apărării, care a criticat dur afirmațiile și acțiunile președintelui american Donald Trump în legătură cu protestele, relatează postul CNN.

Liderul de la Casa Albă a amenințat că va trimite armata pe străzi pentru a suprima “revoltele” și a îndemnat guvernatorii americani ca să acţioneze rapid şi ferm pentru a “domina străzile”. Totuși, miercuri, Trump și-a domolit întrucâtva tonul privind trimiterea armatei contra protestatarilor, afirmând că “nu cred că va trebuie” să ia această decizie.

Mattis afirmat despre Donald Trump că este “primul președinte din viața mea care nu încearcă să unească poporul american, nici măcar nu pretinde că încearcă să o facă. În schimb, încearcă să ne divizeze”.

“Suntem martori la consecințele a trei ani fără o conducere matură”, a adăugat Mattis, care, după plecarea de la Pentagon în urma neînțelegerilor lui Trump, a refuzat în mod constant să se implice în controversele iscate de liderul de la Casa Albă.

“Cuvintele «egalitate, justiție, lege» sunt sculptate pe frontispiciul Curții Supreme a Statelor Unite. (…) Nu trebuie să fim distrași de un număr mic de infractori. Protestele sunt definite de zeci de mii de oameni cu conștiință, care insistă să ne conformăm valorilor noastre – valorile noastre ca oameni și valorile noastre ca națiune”, a completat Mattis pentru The Atlantic.

De altfel, Trump a fost contrazis chiar și de secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, care a afirmat recent că nu susține utilizarea trupelor pentru a aplana protestele din SUA, spunând că forțele militare ar trebui utilizate pentru a impune ordinea doar în ultima instanță și doar în situațiile cele mai urgente și mai grave.

Câteva ore mai târziu, președintele i-a răspuns lui Mattis pe Twitter.

“Probabil că singurul lucru pe care Barack Obama și cu mine îl avem în comun este că amândoi am avut onoarea să-l concediem pe Jim Mattis, generalul cel mai supraestimat din lume. I-am cerut demisia și m-am simțit grozav. Porecla lui era «Haos», ceea ce nu mi-a plăcut, așa că am schimbat-o în «Mad Dog»”, a afirmat Trump pe Twitter.

Potrivit Fox News, protestele pașnice față de rasism și brutalitatea forțele de ordine au fost umbrit de revolte, în urma cărora au existat cazuri de clădiri incendiate sau jefuite și oameni răniți.

Mulți dintre protestatari au denunțat violențele ca fiind comise de indivizi care încearcă pur și simplu să profite de moment pentru a incita anarhie și distrugere. Unii au acuzat Antifa, mișcarea militantă de extremă stânga pe care președintele Trump vrea să o catalogheze drept organizație teroristă. Alții, cum ar fi primarul orașului Minneapolis, Jacob Frey, au acuzat adepții supremației rasei albe și „instigatorii din afara statului”.

Oficialii din Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) au descoperit că un grup online care militează pentru supremația rasei albe i-a încurajat pe susținătorii acestei idei să comită acte de violență în cursul protestelor tensionate provocate de moartea lui George Floyd, un afro-american asfixiat în timpul arestării de către un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, relatează Politico.

Potrivit îndemnului postat pe un grup de comunicare de pe serviciul de mesagerie online Telegram, violențele ar putea cauza un război rasial.

Twitter a identificat un grup ce incita la violență și care se declara ca reprezentând mișcarea “Antifa”, însă de fapt avea legături cu Identity Evropa, o grupare pentru supremației rasei albe. Contul, numit @ANTIFA_US, a fost suspendat de Twitter pentru incitare la violență.