ApărareȘtiri

Raytheon a testat cu succes o variantă modernizată a rachetei AMRAAM-ER

AMRAAM-ER (Foto: Raytheon)

Raytheon și Kongsberg Defence & Aerospace au finalizat cu succes un zbor-test cu o variantă modernizată a rachetei cu rază de acțiune extinsă AMRAAM (AMRAAM-Extended Range), component a Sistemului Național Avansat de Apărare Anti-rachetă Sol-Aer (NASAMS).

Noua versiune a  AMRAAM-ER este o configurație inovatoare ce încorporează secțiunea de ghidaj a AIM-120 C-8, informează un comunicat al Raytheon trimis, luni, Umbrela Strategică.

Noua versiune mai conține un motor de rachetă de 10 inci mai robust de la Nammo și un sistem de control de 10 inci de la Kongsberg Defence & Aerospace, numit Sistem de Propulsie Norvegian (Norwegian Propulsion Stack), fabricat în colaborare cu Ministerul Apărării din Norvegia.

”Integrarea acestei noi tehnologii în AMRAAM-ER asigură capabilități avansate pentru muniția lansată de la sol pentru mulți ani de acum înainte”, a spus Paul Ferraro, președinte al diviziei Air & Space Defense Systems de la Raytheon, adăugând: ”upgrade-urile agile ale software-ului vor continua să contribuie la performanța AMRAAM împotriva amenințărilor în continuă evoluție”.

Verificarea a inclus o tragere de test, în timpul căreia racheta a avut o traiectorie programată de zbor care să confirme plecarea în siguranță din lansatorul NASAMS, precum și performanța rachetei.

AMRAAM-ER este proiectată pentru a fi integrată cu lansatorul NASAMS pentru protecție defensivă sporită, interceptând ținte cu rază lungă de acțiune cu ajutorul unui proiectil AMRAAM cu rază de acțiune non-extinsă.

NASAMS, o soluție de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune, este dezvoltată și produsă de Raytheon în colaborare cu Kongsberg Defence & Aerospace.