• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Rachetele hipersonice din arsenalul Moscovei au fost create ca răspuns la scutul antirachetă american din România

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Moscova a dezvoltat rachete hipersonice ca răspuns la riscurile generate de Statele Unite și NATO în domeniul stabilității strategice prin amplasarea unui scut antirachetă pe teritoriul României și al altor țări din apropierea frontierelor Federației Ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

  „Dacă vă amintiți, președintele [Rusiei, Vladimir Putin] a afirmat în repetate rânduri că, din păcate, în ultimele decenii și chiar de mai mult timp, am observat o dezmembrare treptată a întregului sistem de securitate strategică”, a afirmat Peskov.

  „Mai mult, ne-am confruntat cu unii pași din partea Statelor Unite și NATO, care au afectat efectiv paritatea existentă – crearea pozițiilor de apărare antibalistică, desfășurarea de sisteme de intercepție antirachetă în România și în alte țări din imediata apropiere a frontierele noastre. Acestea sunt sisteme care pot, de asemenea, lansa rachete ofensive”, a explicat oficialul rus, reiterând acuzațiile Moscovei potrivit cărora sistemul de apărare antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu poate fi echipat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei.

  „Toți acești pași au fost luați pentru a distruge paritatea existentă. Acest lucru a necesitat măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei și să garanteze continuarea parității existente. Și acest lucru a fost realizat”, a adăugat Peskov.

  Afirmațiile reprezentantului Kremlinului vin după ce Pentagonul a criticat cel mai recent test cu racheta hipersonică Zircon efectuat de Forțele Navale Ruse.

  Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat luni că fregata rusă „Amiral Gorșkov” a lansat cu succes o rachetă hipersonică Zircon către o țintă terestră de pe coasta Mării Barents, viteza proiectului fiind de Mach 7. Oficialii ruși au indicat că vor să echipeze submarinele și a navele de suprafață ale Marinei rusești cu rachete Zircon.

  În urma testului de luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că noile rachete hipersonice rusești „ar putea să destabilizeze situația și să creeze un risc semnificativ”, deoarece pot fi echipate cu un focos nuclear.

  Moscova susține că instalațiile verticale de lansare de tip MK-41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.

  Fregata rusă Amiral Gorșkov lansând o rachetă hipersonică Zircon (Ministerul rus al Apărării)

  Te-ar mai putea interesa

  MApN va da mai mulți bani pentru cazarea personalul român de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa- SHAPE US Marine Corps a ales prototipul GDLS pentru programul Vehicule de Recunoaștere Avansată (ARV) Infracțiunile cibernetice sunt tot mai sofisticate, dar utilizatorii rămân vulnerabili și la trucurile vechi ale hackerilor – HP

  Ultimele știri

  Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN, nu au fost afectate funcțiile de securitate nucleară Ministerul Energiei cere aprobare pentru închiderea definitivă a minei Paroșeni Concursul drone-antidrone al PatriotFest este sprijinit de MApN, MAI SRI, STS și SPP