ApărareOpinii

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Opinia lui Vladimir Putin despre formarea Ucrainei nu se aplică altor foste republici ale URSS

Vladimir Putin și Dmitri Peskov (ITAR-TASS/Mikhail Metsel)

Opinia președintelui rus Vladimir Putin despre modul în care au fost trasate granițele Ucrainei în cadrul URSS nu se aplică altor foste republici sovietice, a declarat purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile TASS și Interfax.

În ultimii ani, Putin a afirmat că Ucraina este în întregime și complet creația erei sovietice, creată în mare parte în detrimentul Rusiei.

Reprezentantul Kremlinului a refuzat să răspundă care este diferența pentru președinte între modul în care au fost determinate granițele Ucrainei și, de exemplu, cele ale Kazahstanului.

“Nu putem acum să facem o platformă istorică de discuții cu dumneavoastră, indiferent de dorința noastră. Sper că în cadrul unor conferințe de presă viitoare și întâlniri ale președintelui cu presa, veți avea ocazia să puneți aceste întrebări suplimentare”, a afirmat el.

Pe data de 21 februarie, președintele rus a afirmat că liderul sovietic Vladimir Lenin a creat Ucraina modernă smulgând teritorii din Rusia, iar Stalin a anexat la URSS și a transferat Ucrainei niște pământuri ce aparțineau anterior Poloniei, României și Ungariei.

Însă cu o jumătate de an înainte, în cadrul unui eseu intitulat ”despre unitatea rușilor și ucrainenilor”, Putin afirma că Basarabia și Bucovina de Nord „au fost ocupate” de România în 1918.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a devenit faimos când pe 20 februarie, cu patru zile înainte de invadarea Ucrainei, afirma că “Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale”, iar “Rusia, care a supraviețuit atâtor războaie, este ultima țară din Europa care vrea chiar să rostească cuvântul «război»”.

În unanimitate, istoricii au fost catalogat drept evident falsă afirmația lui Peskov și au oferit o serie lungă de exemple în care Rusia a atacat alte țări, precum divizarea Poloniei în secolul al XVIII-lea, Războiul Crimeii (1853-1856) care a început cu ocuparea Principatelor Române, atacarea Poloniei în 1939, a Finlandei în 1940 sau ultimatumul adresat României în 1940 prin care țara noastră a pierdut Basarabia și Bucovina de Nord.