![](https://umbrela-strategica.ro/wp-content/uploads/2023/01/pensii5.jpg)
MApN nu are niciun proiect de lege între cele 38 pe care guvernul și le-a propus să le aprobe și să le trimită Parlamentului în prima sesiune a Legislativului din acest an, relevă un document al Departamentului pentru relația cu Parlamentul aprobat în ultima ședință a Executivului.
De asemenea, MApN are doar două proiecte de legi aflate în circuitul parlamentar și pentru care se preconizează finalizarea adoptării până la sfârșitul actualei sesiuni: proiectul de Lege privind controlul utilizării spațiului aerian naţional, care se află pentru avize și raport la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și proiect de Lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor şi operațiilor militare pe teritoriul statului român, care se află tot la comisiile Camerei.
De altfel, proiectul privind controlul utilizării spațiului aerian național a fost penultima inițiativă legislativă lansată de MApN în procedură de transparență, la sfârșitul lui octombrie 2024. Următorul proiect a fost pus în transparență după peste trei luni, pe 6 februarie și este un Ordin al ministrului apărării naționale pentru aprobarea Instrucțiunilor privind căutarea și salvarea victimelor și supraviețuitorilor unui accident de aviație în care este implicată o aeronavă de stat.
De remarcat este absența, la acest moment, a ”tradiționalelor” modificări la Statutul cadrelor militare și a reglementărilor de ordin social pentru militari, cum sunt cele privitoare la salarizare. Probabil, dacă le are în calcul, guvernul ar putea interveni prin ordonanțe de urgență.
De asemenea, sunt absente, proiectele de acte normative referitoare la programele de inzestrare ale armatei.
Lista priorităților legislative ale guvernului pentru prima sesiune parlamentară cuprinde 67 proiecte de legi, din care 29 aflate în procedură parlamentară şi 38 care urmează să fie promovate de guvern.
După aprobare, documentul va fi comunicat celor două Camere ale Parlamentului, pentru a fi avută în vedere la întocmirea ordinii de zi a şedinţelor de plen şi în comisii.
Prezența pe această listă nu garantează și aprobarea certă a proiectelor de lege.