• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Programul Alimentar Mondial al ONU câștigă Premiul Nobel pentru Pace

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care ajută zeci de milioane de persoane ce se confruntă cu spectrul foametei, a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2020, informează Agerpres, citând AFP.

  PAM se prezintă drept „cea mai mare organizație umanitară”, o necesitate deoarece, conform estimărilor sale, 690 de milioane de persoane – una din 11 – sufereau de inaniție cronică în 2019. Iar în acest an numărul va fi fără îndoială mai mare din cauza pandemiei.

  Programul Alimentar Mondial este recompensat pentru „eforturile sale de luptă împotriva foametei, pentru contribuţia la îmbunătăţirea condiţiilor de pace în zonele afectate de conflicte şi pentru că a jucat un rol esenţial în eforturile de a împiedica utilizarea foametei ca armă de război”, a declarat preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen.

  Purtătorul de cuvânt al PAM, Tomson Phiri, a declarat că primirea acestui premiu este „un moment de mândrie”.

  „În acest an, ne-am făcut mai mult decât datoria”, a spus el într-o conferinţă de presă la Geneva, în contextul în care PAM a menţinut fluxul de ajutoare internaţionale în ciuda măsurilor de izolare şi a restricţionării transporturilor, potrivit DPA.

  „PAM a intervenit acolo unde a fost nevoie. La un moment dat, am fost cel mai mare transportator aerian din lume, când cele mai multe, dacă nu chiar toate companiile aeriene comerciale erau oprite la sol”, a afirmat el.

  Ajutoarele umanitare globale necesare pentru a combate foametea ar urma să fie mai mari din cauza crizei legate de COVID-19.

  Fondat în 1961 cu sediul la Roma şi finanţat integral din contribuţii voluntare, PAM afirmă că anul trecut a distribuit 15 miliarde de raţii şi a asistat 97 de milioane de persoane în 88 de ţări.

  Numerele sunt impresionante, însă ele nu reprezintă decât o parte din nevoile totale. În ciuda progreselor înregistrate în ultimele trei decenii, obiectivul stabilit de ONU de a eradica foametea până în 2030 pare departe de a putea fi atins dacă tendinţele actuale vor continua, potrivit experţilor.

  Te-ar mai putea interesa

  SUA ar putea disloca la Deveselu interceptori capabili să distrugă rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic Generalul Ștefan Dănilă, fost ”nr 1” al Armatei: Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți, indiferent de instituție România va participa la Sea Breeze 2021, un exercițiu organizat de US Navy și Forțele Navale ale Ucrainei

  Ultimele știri

  PSRM pretinde scuze oficiale de la conducerea României după ce Aurescu a vorbit despre inexistența limbii moldoveneşti Elbit va furniza sisteme de vedere pe timp de noapte forțelor armate britanice și americane Nicolae Ciucă și Florian Coldea au fost la o conferință despre securitatea Balcanilor de Vest