ApărareȘtiri

Probleme cu muniția pentru Gepard? Elveția se opune reexportului de muniție către Ucraina/Germania apelează la Brazilia

Germania a anunțat că va trimite Ucrainei un număr de 50 de vehicule antiaeriene autopropulsate Gepard, un tip de echipament aflat și în dotarea Forțele Armate Române. Însă, Gepard-urile germane riscau să ajungă în Ucraina cu muniție suficientă doar pentru câteva minute, în condițiile în care Elveția se opune reexportului de muniție de fabricație elvețiană către zone de război.

Dar se pare că problema cu muniția pentru Gepard a fost rezolvată; Brazilia fiind aparent gata să vândă Ucrainei aproximativ 300.000 de proiectile pentru sistemele antiaeriene Gepard, relatează Business Insider, citând surse guvernamentale germane.

Producătorul german Kraus-Maffei Wegmann (KMW), care urmează să livreze vehiculele după o scurtă perioadă de revizie, avea în stoc doar 23.000 de proiectile, potrivit „Bild”.

Cu o cadență de tragere de 1100 de proiectile pe minut, cantitatea de muniție ar fi fost suficientă doar pentru câteva minute.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, subliniase miercuri la postul NTV că vehiculele antiaeriene erau inutile fără muniție. „Dacă muniția nu va fi procurată de Ministerul german al Apărării în următoarele zile, Ucraina ar trebui probabil să renunțe la această ofertă din partea Germaniei”.

Germania ar fi cerut muniție pentru Gepard și de la Iordania și Qatar, dar nu este clar dacă aceste țări ar fi dispuse să vândă muniție.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat miercuri seară la ZDF că guvernul federal „va continua, desigur, să sprijine Ucraina pentru a se asigura că se poate obține suficientă muniție”.

Instruirea militarilor ucraineni pentru operarea vehiculelor Gepard se va realiza de către producătorul sistemului, Kraus-Maffei Wegmann (KMW).

Deși Elveția s-a alăturat sancțiunilor UE menite să penalizeze Rusia pentru invadarea Ucrainei, țara cantoanelor a precizat că statutul său de neutralitate nu permite furnizarea de arme pentru utilizare în zone de conflict, potrivit portalului de știri swissinfo.ch.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, având la bază un șasiu de tanc Leopard 1, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, cât şi a țintelor terestre, având și proiectile antitanc.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, care au o rază efectivă de 5500 de metri și o cadență totală de tragere de 1,100 proiectile/minut, Gepard dispune de radar de cercetare şi însoțire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. Putând transporta 680 de proiectile pentru cele două tunuri, muniția de la bord oferă un timp de tragere continuu de 37 de secunde înainte de a rămâne fără proiectile.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalații specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecție nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiții meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

Sistemul Flakpanzer Gepard a fost înlocuit în armata germană de LeFlaSys Ozelot, iar zeci de vehiculele Gepard retrase din uz de germani au fost achiziționate de România sau Brazilia.

Grafik-Erklärgrafik Nr. 104064, Querformat 135 x 85 mm, “Darstellung und technische Daten zum Gepard-Flugabwehrpanzer”; Grafik: A. Brühl, Redaktion: B. Jütte