Știri

Primul test balistic la care a participat Forța Spațială a SUA

Sursa: thedefensepost.com

O rachetă balistică neînarmată de tip Minuteman III, ce poate fi echipată cu încărcătură nucleară, a fost lansată miercuri de la Baza aeriană Vandenberg din California, a anunțat Comandamentul pentru Atacuri Globale al Forțelor Aeriene SUA.

Escadrila Spațială 30 a oferit suport tehnic, fiind primul test de acest gen la care participă unități din cadrul Forței Spațiale, cea mai nouă componentă a forțelor militare americane.

Racheta a parcurs 6.759 de kilometri, atingând ținta în apropiere de Atolul Kwajalein din Insulele Marshall, în cadrul unui test de dezvoltare, au precizat autoritățile militare americane, potrivit The Associated Press.

Testele de dezvoltare utilizează o rachetă de rezervă stocată pentru a valida performanțele componentelor noi sau înlocuite. Acest gen de verificări diferă de lansările-test care folosesc rachete operaționale selectate aleatoriu.

Forțele Aeriene SUA au comunicat că testele nu sunt o reacție la anumite evenimente mondiale; calendarul testelor fiind stabilit cu trei până la cinci ani înainte, iar planificarea lansărilor individuale durează de la șase luni până la un an.

În cazul testului balistic de miercuri, acesta a avut loc cu exact un an înainte de expirarea înțelegerii Noul START (Tratatul de reducere a armamentului strategic), ultimul acord internațional de control a armelor strategice dintre SUA și Rusia, scrie Newsweek.

În pofida apelurilor repetate din partea președintelui rus Vladimir Putin, care a anunțat că ar fi pregătit să prelungească acordul „fără precondiții”, omologul său de la Casa Albă, Donald Trump, s-a arătat puțin interesat de păstrarea tratatului.

De altfel, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a argumentat în luna decembrie 2019 că formatul START ar trebui „lărgit” pentru a include alte țări, precum China, dar și noi tipuri de arme.

De altfel, Moscova a semnalat că ar fi dispusă să includă rachetele balistice intercontinentale RS-28 Sarmat și sistemul de rachete hipersonice Avangard în negocierile privind prelungirea înțelegerii Noul START.

Sistemul de arme Minuteman a fost conceput la sfârșitul anilor ’50, iar primele rachete de tip Minuteman I au fost introduse în serviciu la începutul anilor ’60, potrivit site-ului Military.com.

Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) LGM-30G Minuteman III reprezintă componenta terestră a forțelor de descurajare strategică și se afla sub controlul Comandamentului pentru Atacuri Globale al Forțelor Aeriene SUA.

Minuteman III are o rază de acțiune de peste 6.000 de mile (aprox. 9700 de kilometri), poate atinge o viteză de până la 24.000km/h și transporta inițial până la trei vehicule independente de reintrare (MIRV), fiecare zburând independent. Actualmente, în conformitate cu prevederile înțelegerii ruso-americane START II din 1993, rachetele Minuteman III transportă un singur vehicul independent de reintrare, echipat cu un focos nuclear.

În total, Statele Unite au la dispoziție 450 de rachete Minuteman III, amplasate la bazele aeriene F.E. Warren, Wyoming; Malmstrom, Montana; și Minot (Dakota de Nord).

Triada nucleară a Statelor Unite este format din rachete balistice cu lansare de pe submarin de tip UGM-133 Trident II; bombe de aviație de tip B-61 și B-83; și rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip LGM-30G Minuteman III.