EnergieȘtiri

Petrolul, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani, pe fondul pandemiei și tensiunilor ruso-saudite

Sursa: Royal Dutch Shell

Prețurile petrolului au continuat să se prăbușească miercuri, ajungând la cel mai redus nivel din anul 2002 în cazul petrolului de referință în SUA – West Texas Intermediate (WTI), în timp ce cotația petrolului Brent a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 17 ani, informează Le Figaro.

Scăderea a fost provocată de diminuarea cererii de petrol din cauza pandemiei de coronavirus, dar și de efectele războiului prețurilor între Arabia Saudită și Rusia.

În jurul orei 14:10 GMT, prețul barilului WTI cu livrare în luna aprilie era de 24,18 dolari, în scădere cu 10,28% comparativ cu cotația înregistrată marți la închiderea burselor.

Cele două prețuri de referință (WTI și Brent) au scăzut cu peste 60% de la începutul lunii ianuarie.

Arabia Saudită a diminuat preţurile oficiale de vânzare ale petrolului exportat de Riad și a anunțat că intenționează să-și sporească dramatic producția de țiței. Arabia Saudită a luat această decizie după ce Rusia a refuzat să accepte o reducere suplimentară a producției de petrol, măsură propusă de OPEC în încercarea de a stabiliza piețele.

Dezintegrarea grupului OPEC+, care reunește țările membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan, pune capăt unei perioade de cooperare de peste trei ani.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, încearcă să pedepsească Rusia, al doilea cel mai mare jucător pe piața petrolului, după ce Moscova s-a opus diminuării producției, argumentând că o măsură de acest fel nu garantează revigorarea cererii. iar prețul actual al petrolului este acceptabil pentru Rusia.