EnergieInfrastructurăȘtiri

Prețul petrolului a continuat să scadă, în pofida unui acord “istoric” de reducere a producției mondiale de țiței

OPEC

Prețurile petrolului și-au continuat vineri declinul în contextul temerilor investitorilor că acordul “istoric”, între OPEC și partenerii săi, privind reducerea producției mondiale de țiței cu 10% este insuficient pentru a compensa scăderea cererii de petrol din cauza pandemiei de coronavirus, informează publicațiile The Guardian și La Libre.

Cotația Brent, de referință la nivel mondial, a scăzut vineri cu aproape 2,5%, până la 31,82 de dolari per baril.

Evoluția prețului petrolului Brent în cursul anului 2020 (sursa: The Guardian)

Vineri, în urma unei videoconferințe care a durat unsprezece ore, țările exportatoare de țiței au ajuns la un acord privind reducerea producției de petrol, care pune capăt războiului prețurilor între Arabia Saudită și Rusia, ce a adâncit criza piețe de țiței și a adus prețurile petrolului la nivelurile înregistrate în urmă cu două decenii.

Participanții au ajuns la un acord privind reducerea producției de țiței cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai și iunie, adică 10% din producția mondială. Ulterior, între 1 iulie și 31 decembrie 2020, reducerea totală agreată va fi de 8 milioane de barili/zi, iar între 1 ianuarie 2021 și 30 aprilie 2022 va fi de 6 milioane de barili/zi.

De asemenea, OPEC și partenerii săi speră că alte state producătoare de petrol, inclusiv Statele Unite, vor urma exemplul și își vor diminua producțiile cu alte 5 milioane de barili pe zi.

Acordul s-a lovit inițial de opoziția Mexicului, care a considerat drept excesivă obligația de a-și reduce producția de petrol cu 400.000 de barili pe zi, însă, câteva ore mai târziu, președintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador a spus că a ajuns la o înțelegere cu omologul său american, Donald Trump. Astfel, Mexicul își va reduce producția cu 100.000 de barili pe zi, iar Statele Unite își vor diminua producția cu 250.000 de barili pe zi mai mult decât se angajaseră anterior, pentru a compensa cota mexicană.

Trump a confirmat apoi că Statele Unite au fost de acord să ajute Mexicul să-și atingă cota de reducere. “Acceptăm să reducem producția. Și ei sunt de acord să facă ceva pentru a ne compensa în viitor”, a spus președintele american.

Deși invitate la reuniune, Statele Unite nu au putut participa direct la aceste discuții din cauza reglementărilor anticoncurențiale stricte, care interzic astfel de acorduri. 

SUA doresc o reducere a producției mondial de petrol, în speranța că va stabiliza prețurile și va revigora industria americană de hidrocarburi de șist, aflată într-o mare dificultate.

De la începutul pandemiei, cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30% – aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, iar experții estimează că cererea va continua să scadă puternic în aprilie și mai.

Analiștii de la Goldman Sachs estimează că pandemia va cauza o reducere suplimentară a cererii de petrol de 19 milioane de barili/zi în aprilie și mai.

Astfel, reducerea producția agreată de OPEC și partenerii săi “va fi totuși prea puțin și prea târziu să prevină un declin al prețurilor în săptămânile următoare în condițiile în care capacitatea de depozitare devine saturată”, au explicat analiștii de la Goldman Sachs.

Tot vineri a avut loc și o reuniune prin videoconferință a miniștrilor pentru Energie din statele membre ale grupului G20, însă, comunicatul de presă dat publicității la finalul evenimentului, nu menționează măsuri de diminuare a producției de petrol, ci doar că G20 va lucra pentru a asigura “stabilitatea pieței” petroliere.

Astfel că acordul mondial, care include, pe lângă OPEC și alți mari producători, precum Rusia, Statele Unite și Canada, pare încă incert, având în vedere comunicatul laconic de la finalul reuniuni interministeriale a G20.