• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Președintele Serbiei afirmă că Belgradul a cumpărat sistemul rusesc Pantsir-S1 la sugestia lui Vladimir Putin

    Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

    Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că țara sa a achiziționat sistemul rusesc Pantsir la sugestia omologului său rus, Vladimir Putin, care a afirmat că sistemul și-a dovedit eficiența în Siria. În cursul conflictului civil sirian, mai multe sisteme antiaeriene Pantsir-S1 ale armatei siriene au fost distruse sau avariate de rachete lansate de forțele israeliene.

    „Cumpărați Pantsir, a arătat cea mai bună eficiență în Siria”, a declarat Vucic, duminică, citându-l pe președintele Rusiei, informează publicația The New York Times.

    „Acest sistem antiaerian este foarte eficient pentru țintirea dronelor, care devin cruciale în războiul modern”, a completat Vucic, făcând referire la o discuție din urmă cu câteva luni cu liderul de la Kremlin.

    SUA au avertizat că Serbia, care a primit săptămâna trecută primele două unități Pantsir-S1, ar putea să se confrunte cu sancțiuni în urma acestei achiziții.

    Serbia rămâne un aliat-cheie al Rusiei, chiar dacă și-a declarat intenția de a adera la Uniunea Europeană.

    Moscova a ajutat Serbia să-și îmbunătățească forțele armate, Belgradul fiind cel mai important client din Europa al industriei militare ruse. Serbia a cumpărat elicoptere ruse (Mi-17, Mi-35) și a primit șase avioane multirol MiG-29, dar și vehicule blindate de recunoaștere BRDM-2MS.

    Sistem Pantsir-S1 (TASS)

    Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound, potrivit terminologiei NATO) este un sistem mobil de apărare, conceput să protejeze unitățile sau instalațiile militare împotriva amenințărilor aeriene – aeronave, elicoptere, rachete de croazieră, drone și muniții inteligente. Sistemul antiaerian cu rază de acțiune scurtă și medie, a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1995, la Salonul Aerospațial de la Moscova (MAKS).

    Acest tip de sistem antiaerian este utilizat de țări precum Vietnam, Siria, Iordania, Iran, Irak and Emiratele Arabe Unite.

    În cursul conflictului din Siria, mai multe sisteme Pantsir-S1 au fost lovite direct de rachete lansate de aviația israeliană.

    Potrivit site-ului israelian de știri NZIV, citat de UAWire, sistemele siriene Pantsir-S1 trag în medie 8-9 rachete pentru a intercepta o singură rachetă antiradar lansată de aviația israeliană.

    Menționând un raid aerian din data de 5 februarie, NZIV notează că din cele opt rachete lansate de aeronavele israeliene, patru au fost doborâte. În schimb, apărarea anti-aeriană din Siria a folosit 35 de rachete sol-aer, iar mai multe sisteme au fost grav avariate sau distruse.

    Pe de altă parte, specialiștii ruși au afirmat anterior că ineficiența Pantsir-S1 în Siria ar putea avea două explicații: sistemele fie nu mai aveau muniție, fie erau oprite, relatează Business Insider.

    Te-ar mai putea interesa

    Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală Majorării salariale în SNAOPSN, soldele de grad și drepturile de echipament se actualizează