ApărareȘtiri

Presa rusă afirma că ar fi necesare peste 4000 de rachete pentru a distruge serviciul de internet Starlink care ajută Ucraina

Deșeuri în spațiu (ESA/wikimedia)

Serviciul de internet prin satelit Starlink, pe care miliardarul american Elon Musk l-a furnizat gratis Ucrainei după invazia rusă, s-a dovedit esențial pentru comunicațiile militare ale armatei ucrainene, astfel că rețeaua de sateliți ar putea deveni ținta Moscovei. Însă pentru a distruge sistemul, Rusia ar avea nevoie de peste 4000 de rachete anti-satelit, relatează mass-media rusă, citată de The EurAsian Times.

Cu peste 2.000 de sateliți Starlink plasați de SpaceX pe orbită, Rusia ar avea nevoie de cel puțin 4.000 de rachete pentru a distruge complet constelația de sateliți, ținând cont de probabilitatea lovirii unor ținte care zboară cu mare viteză la peste 500 de kilometri altitudine.

De altfel, în luna mai, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat că nu ar fi ușor pentru Rusia sau China să „elimine” sateliții Starlink datorită numărului mare de dispozitive plasate în spațiu.

„Dacă încercați să eliminați Starlink, acest lucru nu este ușor, deoarece există 2.000 de sateliți”, a declarat Musk pentru Business Insider.

„Asta înseamnă o mulțime de rachete antisatelit. Sper că nu trebuie să punem acest lucru la încercare, dar cred că putem lansa sateliți mai repede decât pot lansa ei rachete antisateliți”, a subliniat miliardarul american.

Starlink este o rețea de satelit de ultimă generație concepută pentru a oferi servicii de internet în întreaga lume. SpaceX a lansat proiectul în februarie 2018.

La finalului lunii februarie, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina și a dezactivat rețeaua de comunicații a Kievului, Elon Musk a trimis autorităților ucrainene un număr consistent de terminale ce permit accesul în rețeaua Starlink. Sistemul s-a dovedit un instrument esențial pentru forțele ucrainene, oferind comunicații sigure între unitățile ucrainene, ghidarea dronelor și rachetelor.

În aceste condiții, Elon Musk a afirmat recent că Rusia încearcă în mod activ să neutralizeze rețeaua Starlink.

„Starlink este singurul sistem de comunicații care încă funcționează pe linia frontului – altele sunt moarte. Rusia încearcă în mod activ să distrugă Starlink. Pentru a proteja, SpaceX a deturnat resurse masive către apărare. Chiar și așa, Starlink ar putea dispărea”, a afirmat Musk într-un mesaj postat pe Twitter.

La începutul acestei luni, mass-media rusă că armata rusă încerca să blocheze comunicațiile prin satelit cu sisteme de bruiaj electronic Tirada-2S. Există câteva detalii despre sistem disponibile în domeniul public.

Nu există prea multe informații disponibile despre acest sistem în domeniul public. Se crede că dezvoltarea sistemului a început în 2001, când armata rusă a cerut dezvoltarea unui sistem care să poată bloca conexiunea prin satelit cu terminale de la sol și de pe aeronave.

Se pare ca faza de dezvoltare a sistemului a fost una îndelungată, durând aproape două decenii. Sancțiunile economice impuse de Occident ar fi putut contribui la întârzieri, deoarece au forțat multe întreprinderi rusești să apeleze la componente avansate de fabricație internă în locul celor occidentale.

Tirada a fost dezvoltată la un institut de cercetare al Ministerului rus al Apărării , iar în august 2018, Ministerul Apărării a ordonat Fabricii de Echipamente Radio Vladimir să furnizeze complexe Tirada-2S.

Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM) a transmis în aprilie 2019 că una dintre dronele sale a observat un sistem Tirada-2S în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Cercetările ulterioare realizate de Digital Forensic Research Lab au arătat însă că vehiculul observat în imagini era cel mai probabil un sistem de bruiaj electronic numit R-934BMV, folosit pentru bruierea comunicațiilor și semnalului GPS.

Nu este însă foarte clar cât de eficiente sunt sistemele rusești de bruiaj împotriva Starlink, însă la începutul acestei luni, trupele ucrainene au întâmpinat probleme semnificative cu conexiunea la Starlink în regiunile recent eliberate de sub dominația rusă.

Potrivit experților, este posibil ca problemele să fi fost cauzate chiar de compania SpaceX care ar încercat să oprească armata rusă să obțină acces la tehnologie.

În cazul în care bruiajul nu se dovedește eficient, Rusia ar putea apela la armele anti-satelit, fiind una dintre puținele țări din lume care dispune de astfel de capacități (alături de SUA, China și India)  În ultimii ani, Moscova a efectuat o serie de acțiuni provocatoare în spațiu, cum ar fi testarea unor rachete antisatelit și a unui vehicul spațial rusesc care s-a apropiat neobișnuit de mult de un satelit de spionaj american.