Premieră: Armata română a efectuat trageri reale cu sistemul lansator multiplu de rachete HIMARS
Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, prima unitate a Armatei române care a primit în dotare HIMARS, a efectuat, în permieră, trageri reale cu sistemul lansator multiplu de rachete în perioada 8-10 iunie, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.
The first live firing exercises with the HIMARS system – which entered the service of 8th HIMARS Brigade “Alexandru Ioan Cuza” in 2021 – were conducted at “General Ion Bungescu" National Training Center for Air Defence in Capu Midia, over 8-10 June.https://t.co/yArJN7KRrt pic.twitter.com/Oh5owihQw4
— MApN (@MApNRomania) June 10, 2022
Tragerile, care au avut loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu”, din Capu Midia, s-au desfășurat în marja exercițiilor „Unirea 22″ și „Viforul 22″, în baza unui scenariu fictiv ce a presupus o operație de apărare a litoralului.
În anul 2018, România a achiziționat trei sisteme de tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (cu un total de 54 de instalații de lansare), achiziția, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari fiind realizată prin intermediul programul Foreign Military Sales, direct de la Guvernul SUA. De asemenea, contractul contractul prevede și livrarea a 81 de rachete de tip Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary și 81 de rachete de tip GMLRS M30A1 Alternative Warhead, cât și 54 de rachete de tip Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary.
Un lansator HIMARS poate trage până la șase rachete ghidate 227 mm M31 GMLRS, acestea putând atinge distanțe de peste 70 km; sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km, sau, în viitor, două rachete PrSM, care pot lovi ținte la peste 500 de kilometri.
HIMARS a fost dezvoltat în Statele Unite, în anul 1996, de către Lockheed Martin Missiles & BAE Systems Fire Control.
Sistemul este montat pe un șașiu de camion de 5 tone cu tracțiune 6×6, cu cabină cu blindaj sporit pentru protejarea echipajului împotriva armelor de foc de calibru mic și a schijelor.
M142 HIMARS (lansatorul) este format dintr-un transportor (partea auto) și un sistem de control al focului (FCS) care calculează toate datele misiunii de foc și modul de lansare și de încărcare (Launcher-Loader Module – LLM), care efectuează toate operațiunile necesare pentru a executa misiuni de foc primite.
HIMARS poate fi transportat cu avionul de transport militar C-130 Hercules și poate fi dislocat în zone inaccesibile altor lansatoare de rachete mai grele.
În prezent, sistemul se află în dotarea forțelor din SUA, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Iordania, România și Polonia. De asemenea, Ucraina urmează să primească sisteme HIMARS de la Statele Unite.
Elementele primului sistem de artilerie reactivă M142 HIMARS au ajuns în portul Constanța în februarie 2021 și au intrat în înzestrarea Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani.