EnergieInfrastructurăȘtiri

Prăbușirea prețului petrolului amenință dezvoltarea energiei verzi, susține un laureat al Premiului Nobel

Sursa: International Renewable Energy Agency (IRENA)

Prețurile scăzute ale petrolului ar putea amenința dezvoltarea regenerabilelor, deoarece imboldul pentru adoptarea energiei verzi se va diminua din cauza costurilor inițiale mai mari comparativ cu cele pentru instalațiile pe bază de combustibili fosili, a declarat Rae Kwon Chung, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Potrivit expertului, țările alocă sume nejustificat de mari pentru subvenționarea extracției de combustibili fosili – de trei ori mai mari decât fondurile alocate dezvoltării surselor regenerabile de energie. Acesta a îndemnat țările din întreaga lume să elimine treptat subvențiile pentru combustibilii fosili pentru a face mai atractive sursele de energie verde.

Rae Kwon Chung (Global Energy Prize)

“Cred că aceasta este una dintre preocupările majore. Dacă prețul petrolului scade într-adevăr, așa cum se întâmplă în acest moment, atunci imboldul transformării mașinii într-una electrică sau de a electrifica transportul va suferi”, a spus afirmat Rae Kwon Chung, într-un interviu acordat președintelui Asociației Globale pentru Energie, Serghei Brilev, informează agenția de știri Tass.

Expertul a adăugat că sectorul energiei regenerabile va avea și mai mult de suferit din cauza faptului că industriile vor depinde mai mult de combustibilii fosili după pandemia de coronavirus, ca urmare a ieftinirii petrolului și gazului natural. Cu toate acestea, dacă prețurile petrolului ar ajunge din nou la 60-70 dolari pe baril, atunci ar crește cererea de energie regenerabilă.

De asemenea, Rae Kwon Chung a criticat guvernele din întreaga lume pentru faptul că și-au adaptat sistemele fiscale pentru a sprijini industriile care utilizează combustibili fosili, iar o astfel de legislație nu încurajează cercetarea în surse de energie regenerabile.

Rae Kwon Chung a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2017 în calitate de membru al Grupului interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC).

Acordul “istoric”, între OPEC și partenerii săi, privind reducerea producției mondiale de țiței cu peste 10%, nu a reușit să crească semnificativ prețurile la petrol, invesitorii fiind de părere că înțelegerea nu va reuși să compenseze scăderea cererii de petrol din cauza pandemiei de coronavirus.

În ceea ce privește energia regenerabilă, aproape trei sferturi (72%) din noile instalațiile energetice, date în folosință în 2019, au fost pentru generarea de electricitate din surse regenerabile, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), dat publicității pe 6 aprilie.

Ponderea energiei regenerabile din capacitatea totală de energie la nivel mondial a fost de 34,7% la finalul anului trecut, față de 33,3% la sfârșitul anului 2018.

Pe de altă parte, se estimează că emisiile globale de CO2 provenite din arderea și procesarea combustibililor fosili vor fi cu 4% mai ridicate în 2019 față de 2015, anul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, și cu 62% mai mari față de anul 1990, potrivit datelor prezentate în decembrie 2019 de organizația Global Carbon Project, care monitorizează emisiile de gaze cu efect de seră.