ApărareIntelligenceȘtiri

Povestea anului 2019, spusă de Umbrela Strategică: Volatilitatea regiunii Golfului Persic a atins noi cote îngrijorătoare – 2

Sursa: france24.com

Regiunea Golfului Persic a rămas și în anul 2019 una dintre cele mai fierbinți zone ale planetei, iar incidentele produse în cursul acestui an au agravat tensiunile între SUA, aliații săi și Iran, amplificând riscurile privind declanșarea unui conflict în zonă, cu urmări greu de imaginat.

Oficialii iranieni au anunțat în luna mai că Teheranul își va reduce treptat angajamentele privind Acordului nuclear din 2015 cu marile puteri, după ce Statele Unite au renunțat în mod unilateral la pact. Decizia Iranului a fost criticată de marile puteri europene, care încearcă să salveze pactul.

Situația deja tensionată s-a complicat și mai mult după ce mai multe nave comerciale au fost atacate în Golful Oman, în cursul a două incidente în mai și iunie. SUA și aliații săi au acuzat Iranul că ar fi responsabil de aceste incidente, însă Teheranul a negat vehement acuzațiile.

Statele Unite au reacționat trimițând efective militare suplimentare în zona Golfului Persic.

Criza s-a amplificat și mai mult după ce iranienii au doborât o dronă americană pe 20 iunie, însă previziunile care indicau un război între Iran și SUA s-au dovedit premature după ce președintele american Donald Trump a decis să anuleze ordinul de lansare a unor atacuri ca răspuns la distrugerea dronei.

Luna următoare, Marea Britanie a pus sechestru pe un petrolier iranian despre care se credea că urma să livreze petrol regimului din Siria, încălcând sancțiunile europene. În replică, forțele iraniene au capturat ulterior un petrolier britanic. În cele din urmă, atât Marea Britanie, cât și Iranul au eliberat navele sechestrate.

Pe 14 septembrie, instalații petroliere din Arabia Saudită, principalul rival regional al Iranului, au fost vizate de atacuri coordonate cu rachete de croazieră și drone, care au provocat pagube însemnate. Rebelii houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru incident, însă SUA, Arabia Saudită, Marea Britanie și alte țări occidentale au atribuit atacurile Iranului, care a negat orice implicare.

Războiul cuvintelor între Washington și Teheran s-a accentuat, cele două țări amenințându-se reciproc cu distrugerea, însă până la finalul anului tensiunile nu au escaladat până în punctul declanșării unui conflict armat.

Anul 2019 s-a încheiat cu exerciţii navale comune ale Iranului, Rusiei și Chinei în Oceanul Indian, inclusiv în Mare Oman, o zonă strategică pentru tranzitul petrolului. Oficialii de la Teheran s-au folosit de aceste exerciții navale tripartite pentru a proclama că Iranul nu poate fi izolat, în pofida presiunilor Washingtonului.