ApărareȘtiri

Povestea anului 2019, spusă de Umbrela Strategică: NATO la 70 de ani – În „moarte cerebrală”, dar se încearcă resuscitarea -6

Sursa: theweek.co.uk

Summitul NATO de la Londra (3-4 decembrie 2019), cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a alianței transatlantice, a evidențiat că organizația de securitate, fondată pe baza conceptului de acțiune colectivă, se confruntă cu idei contradictorii din partea membrilor săi în legătură cu direcțiile spre care coaliția ar trebui să-și concentreze atenția.

Liderul Franței a pus un diagnostic sumbru Alianței Nord-Atlantice – „moarte cerebrală” și a îndemnat europenii să-și dezvolte capacități de apărare autonome, președintele Donald Trump a continuat să-și trateze cu agresivitate aliații în ceea ce privește cheltuielile lor pentru apărare, iar Turcia a solicitat mai mult sprijin pentru o invazie controversată și unilaterală împotriva kurzilor din Siria, aliații Occidentului contra ISIS.

În mod surprinzător, președintele american Donald Trump, care la un moment dat a amenințat cu retragerea Statelor Unite din NATO, s-a erijat brusc într-un apărător al alianței, calificând ca „insultătoare” afirmațiile lui Macron.

Liderii statelor NATO din Europa Centrală, aflate în vecinătatea Rusiei și care se bazează pe garanțiile de securitate americane, au fost deosebit de iritați de observațiile lui Macron, precum și de contactele recente ale acestuia cu liderul Rusiei, Vladimir Putin.

De asemenea, liderii Germaniei și Regatului Unit s-au distanțat rapid de criticile lui Macron față de NATO.

În pofida disputelor, liderii NATO au reușit să afișeze coeziune în fața Rusiei și Chinei la finalul summitului.

În ceea ce privește Rusia, documentul menționează că „acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare pentru securitatea euro-atlantică”

NATO însă a semnalat că rămâne deschisă calea „dialogului și stabilirii unei relații constructive cu Rusia, atunci când acțiunile Rusiei vor face posibil acest lucru.

Declarația emisă la finalul summitului de la Londra conține 9 puncte și, printre altele, declară spațiul cosmic drept „domeniu operațional al NATO”.

Totodată, este primul document oficial al NATO care menționează China, afirmându-se că influența crescută a Chinei constituie oportunități și provocări pentru Alianță.

Declarația de la Londra include și angajamentul solemn de respectare al Articolului 5 din Tratatul NATO, potrivit căruia orice atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Cei mai mulți lideri politici și militari sunt de părere că alianța va trece de acest moment politic turbulent exact la fel ca în trecut. Țările membre NATO sunt legate între ele de istorie, geografie și necesitate, iar relațiile militare din cadrul alianței sunt solide. Cu toate acestea, diviziunile sunt clare și, în multe cazuri, se adâncesc, iar în cadrul alianței se disting mai multe fracțiuni și idei divergente.