ApărareȘtiri

Portavionul american USS Theodore Roosevelt, evacuat parțial din cauza coronavirusului

USS Theodore Roosevelt (site oficial)

Pandemia de coronavirus s-a răspândit la bordul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt, aflat în carantină în Guam, în Pacific, astfel că, în urma unui apel emoționant al căpitanului navei, autoritățile americane au început să evacueze echipajul, însă aproximativ 1.000 de militari vor rămâne la bord pentru a menține vasul în stare de funcționare, relatează publicația L’Echo.

  • Cazuri de infecție cu coronavirus s-au depistat și la bordul navei USS Ronald Reagan – celălalt portavion american din zona Pacificului de Vest.
  • Forțele Navale ale SUA riscă să se găsească în situația de a rămâne fără un portavion operațional în zona de vest a Pacificului și sud-estul Asiei.
  • Cazurile celor două portavioane nu sunt singulare; nave militare din întreaga lume au fost direct afectate de coronavirus, inclusiv submarine din Olanda sau Rusia.
USS Theodore Roosevelt (site oficial)

USS Theodore Roosevelt a fost plasat în carantină la baza navală Guam pe 28 martie, la scurt timp după descoperirea a trei cazuri de coronavirus la bord. Însă numărul de persoane infectat a crescut rapid.

Brett Crozier, căpitanul navei, a solicitat Marinei SUA să permită evacuarea personalului.

“Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acționăm acum, nu vom reuși să avem grijă în mod corespunzător de bunul nostru cel mai de preț – Marinarii noștri”, a afirmat Crozier într-un memoriu trimis liderilor Marinei SUA.

“Răspândirea bolii este continuă și accelerată”, a adăugat el.

Crozier a conchis că “păstrarea a peste 4.000 de tineri bărbați și femei la bord este un risc inutil și încalcă încrederea acelor marinari aflați în grija noastră”.

Forțele Navale ale SUA au refuzat inițial să evacueze personalul de la bordul portavionului, însă, după ce numărul de cazuri a ajuns la aproape o sută, autoritățile americane au decis miercuri seară să aprobe evacuarea a trei sferturi din echipajul navei.

Peste 1.200 de membri ai echipajului au fost testați, iar 93 dintre ei sunt pozitivi, inclusiv 7 asimptomatici. Momentan nu sunt cunoscute rezultatele tuturor testelor, dar 593 au fost negative. Răspândirea rapidă a virusului la bordul navei USS Theodore Roosevelt nu este surprinzătoare având în vedere că vasul are un echipaj de 4.865 de persoane. Marinarii și ofițerii de rang inferior împart dormitoare comune, iar doar ofițerii de rang superior beneficiază de o cabină individuală.

Date tehnice USS Theodore Roosevelt (site oficial)

Personalul de la bordul navei va fi plasat în regim de izolare în hotelurile din Guam. Totuși, populația din Guam și-a exprimat nemulțumirea față de această situație, temându-se că ar putea provoca răspândirea pandemiei pe insulă.

Totodată, autoritățile militare americane au indicat că la bordul navei vor mai rămâne aproximativ 1.000 de militari, care vor păstra nava în siguranță și în stare de funcționare, pregătită să poată naviga în cazul unei crize.

“Nu putem și nu vom lua toți marinarii de pe navă”, a declarat secretarul Forțelor Navale ale SUA, Thomas Modly. “Această navă are arme la bord, are muniție, are avioane foarte scumpe și are o centrală nucleară. Este nevoie de un anumit număr de oameni pentru a o păstra în siguranță”.

“Dacă nava va trebui să plece, dacă există o criză, nava poate naviga”, a adăugat Modly. “Acesta este unul dintre motivele pentru care menținem la bord capacitatea necesară pentru a putea naviga în caz de urgență”, a adăugat secretarul Marinei.

USS Theodore Roosevelt (site oficial)

Pandemia de coronavirus reprezintă o dilemă pentru Statele Unite

Potrivit presei americane, al doilea portavion american din zona Pacificului de Vest – USS Ronald Reagan – ar putea fi în pericol să fie imobilizat din cauza pandemiei, după ce la bordul acestei nave, aflată în Japonia, s-au depistat mai multe cazuri de Covid-19.

Forțele Navale ale SUA riscă să se găsească în situația de a rămâne fără un portavion operațional în zona de vest a Pacificului și sud-estul Asiei.

În cazul în care ambele portavioane sunt imobilizate de coronavirus, SUA riscă să rămână fără platforme de proiecţie a forţei aeriene în vestul Pacificului și sud-estul Asiei, în afară de nava de asalt USS America (LHA-6), care capacitatea de a opera doar 20 de avioane F-35B.

Dintre celelalte trei portavioane americane din zona de vest, USS Abraham Lincoln (CVN-72) este în faza de recuperare după o misiune în Orientul Mijlociu, USS Carl Vinson (CVN-70) este la șantierul naval Puget Sound pentru lucrări de mentenanță, iar USS Nimitz (CVN-68) efectuează misiuni de antrenament pe coasta de vest a Statelor Unite, relatează The Drive și Opex360.

USS Ronald Reagan și nave de escortă (US 7th Fleet)

Cazurile celor două portavioane nu sunt singulare; forțe militare din întreaga lume au recunoscut în mod oficial că au fost direct afectate de coronavirus.

Nici măcar submarinele nu au fost ferite de pandemie: un submarin nuclear rusesc – Orel (K-266) – a fost plasat în carantină, la finalul săptămânii trecute, după vizita la bordul navei a unui contractor civil care anterior intrase în contact direct cu o persoană infectată; iar un submarin olandez – HNLMS Dolfijn (S808), care participa la un exercițiu naval NATO în apropierea Scoției, a fost rechemat la bază după descoperirea a opt cazuri de coronavirus în rândul echipajului.