• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Ponta: Relația România-SUA funcționează foarte bine militar și intelligence / Economic, doar vorbe

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

   România si SUA au o relație foarte bună din perspectiva militară și de intelligence, dar din punct  vedere economic doar ”s-a vorbit și nu s-a făcut”, a spus, la Umbrela Strategică Focus, deputatul Victor Ponta, președintele partidului PRO România.

  ”Pe partea militară s-a vorbit și s-a făcut. Și pe partea de intelligence. Astea au fost cele două domenii în care colaborarea româno-americană a mers și merge foarte bine. Unde a mers foarte prost colaborarea, s-a vorbit și nu s-a făcut: pe partea economică”, a spus Ponta, fost prim-ministru

  Fsotul premier a spus că prezența României în Afganistan este foarte importantă politic, pentru că SUA nu vor să fie ”singure” în zonă, dar și că România trebuie să valorifice ca lobby această situație, pentru a tranșa problema eliminării vizelor pentru SUA.

  ”Este o chestie politică extrem de sensibilă pentru relația cu America. Și, da. Politic , trebuie să rămâi acolo. Pentru americani, nu e neapărat important câți soldați români sunt, ci e important, din punct de vedere politic, să nu fie singuri (…) Am fost de două ori în Kandahar , am vizitat trupele românești . Uite, vă spun direct, am fost primit la Departamentul Apărării , cu fanfară militară, pentru că România era în Afganistan. Deci, contează. Simbolic, contează foarte mult….) Ce imi pare rău și ce stăm foarte prost și e vina noastră, nu a americanilor : apropo de lobby pe această temă în chestiuni esențiale. Faptul că polonezii și-au rezolvat cu viza și nu mai au viză și românii nici vorbă de așa ceva, e slăbiciunea noastră. Că altceva ce să le ceri la americani? Partea cu viza, da. Polonezii au obținut-o, noi nu ”, a comentat Ponta.

  Fostul premier a spus că armata română are nevoie de o schimbare de mentalitate, în afară de cumpărarea de armamente și că lipsa de investiții și în militari ar  fi ” o eroare administrativă și strategică”.

  ”(…) Am rămas ancorați în ideea : cumpărăm echipamente. Și nu investim destul în zona de resurse umane. Resursa umană a rămas în urma tehnologiei. În urmă cu ceva ani, oamenii erau mai bine pregătiți în armată, dar nu aveau decât armament sovietic , acum mi se pare că ne-am dus să cheltuim bani pe echipamente și nu cheltuim destul pe oameni (…) Nu cred că e un secret militar să vă spun. În contractul pentru F-16 pe care l-am semnat, e lege aprobată în Parlament , aproape jumătate din sumă era pregătirea piloților . Altfel, iei un F-16 și ce faci?  (…) trăim într-un secol 21 în care îți trebuie tehnologie, dar și oameni capabili să folosească tehnologia. Trebuie să investești în ambele și să echilibrezi investiția ”, a spus, la la Umbrela Strategică Focus, deputatul Victor Ponta, președintele partidului PRO România, fost prim-ministru.

   

  Turneul european al secretarului de stat al SUA

  Beneficiile prezenței militare americane sporite în România

  România, până la capăt în Afganistan?

  Ce lipsește Armatei române?

  Culoarea viitoarelor administrații locale

   PSD va depăși perioada Dragnea? Cu cine?

  Rolul partidelor de 10 la sută în viitorul ciclu de putere

  O moțiune de cenzură

   

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  Industria alimentelor fast food trece printr-o ”furtună economică”  Directorul FBI Christopher Wray a avut o ”întâlnire de lucru” cu directorul interimar al SRI Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi

  Ultimele știri

  Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Șapte comasări necesare Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai