InfrastructurăInterviurile Umbrela Strategică

Ponta: Pro România și USR vor ”mușca” timp de patru ani din ”grosse coalition de Dâmbovița” PNL-PSD

Pro România și USR vor ”mușca” timp de patru ani din ”grosse coalition de Dâmbovița” PNL-PSD și vor obliga ”dinozaurii politici” PNL și PSd să se reformeze a declarat, la Umbrela Strategică Focus, deputatul Victor Ponta, președintele Pro România.

”Pe stânga, să oblige PSD să se reformeze , de frica noastră sau să dispară (…) rolul USR, pe dreapta , să oblige PNL să se reformeze (…) Ori PNL va guverna cu USR, PNL se schimbă în bine , ori vor pierde și unii, și alții (…) Ori varianta pe care pariez, grosse coalition de Dâmbovița cu PSD. Atunci, Pro România rămâne opoziția de stânga , USR de dreapta. Și vom mușca 4 ani foarte mult din acești doi dinozauri politici, care sunt PNL și PSD”, a comentat Ponta.

Despre PSD, partid al cărui președinte a fost,  Ponta a spus că ”are capacitatea de a intra în situații exotice”, cum este cea a alegerii lui Sorin Grindeanu ca președinte executiv, la un congres unde ”victima și cu criminalii s-au pupat”.

Despre scrutinul pentru locale, din septembrie, președintele Pro România a spus cî este inutil, periculos și o o ”irosire extraordinară a unui exercițiu democratic”

”Votăm moțiunea de cenzură. Partea cea mai comică e că depinde din nou, în totalitate de UDMR ..dacă o votează, trece , dacă nu, nu. (…) Pentru politicieni sunt lucruri comestibile, pentru omul obișnuit nu sunt”, a mai spus, la Umbrela Strategică Focus, deputatul Victor Ponta, președintele Pro România., fost premier.

  • Ediția Umbrela Strategică Focus poate fi urmărită aici 
  • Principalele remarci ale deputatul Victor Ponta, președintele Pro România.

Turneul european al secretarului de stat al SUA

  • Nu prima dată când se întâmplă (…) e tradițional (…) când venea președintele SUA în Europa de Est nu prea se oprea la București
  • – (…) România e, nu creem probleme, nu avem ce să negociem, cumva ”nu are rost să mai mergi pe acolo”, cumva totul e rezolvat, oricum
  •  (…) m-aș fi așteptat, zic așa, cu un pic de malițiozitate, măcar să ne mulțumească pentru banii de Patriot , n-ar fi fost rău (…) fostul secretar de astat, domnul Tillerson s-a oprit două ore la București, până a fost sigur că trece acordul pentru Patriot.(…) o vizită de mulțumire, că am dat niște miliarde economiei americane ar fif fost frumos . Dar nu e prima dată, nu e o excepție.
  • – ce mi se pare schimbat fundamental față de politica românească, politica româno-americană a generațiilor noastre, este schimbarea adversarului  M-am născut în viața publică și dvs ca jurnalist cu ideea că adversarul este Rusia și că noi suntem cu americanii împotriva Rusiei . E foarte clar că s-a schimbat adversarul, nu mai e Rusia, e China, acum. Vrea, nu vrea, România trebuie să se adapteze (…) Acum se pare că suntem într-un război rece cu China (…) Din punctul ăsta de vedere a fi fost foarte util pentru opinia publică românească , care este covârșitor anti-rusească , dar nu deocamdată anti-chinezească – că nu ne-a ocupat China – ca scretarul de stat Pompeo să explice și la București : nu ne mai luptăm cu Rusia, acum ne luptăm cu China și voi , partenerii noștri români să știți asta.
  • – (…) dacă, pe lângă conflictul cu China, este o supărare între Germania și America, noi riscăm să fim copilul ăla pe care … se ceartă mama cu tata și bat copilul. (…) Puteam să aflăm de la domnul Pompeo și îmi pare rău că am ratat ocazia.

Beneficiile prezenței militare americane sporite în România

  • Avem de câștigat siguranță militară (…) securitate militară absolută, cred. Nu ne va ataca nimeni, niciodată, cât timp americanii sunt aici.
  • (…) Pentru americani, e clar că în faimoasa tripletă din Est, Polonia – România – Turcia, a picat Turcia. A rămas un duo, Polonia – România (…)
  • Pe partea militară s-a vorbit și s-a făcut. Și pe partea de intelligence. Astea au fost cele două domenii în care colaborarea româno-americană a mers și merge foarte bine.
  • Unde a mers foarte prost colaborarea, s-a vorbit și nu s-a făcut: pe partea economică.
  • Dincolo de soldații americani de la Kogălniceanu , investiții serioase nu s-au făcut. Cea mai importantă dintre ele (…) epopea Exxon în Marea Neagră s-a încheiat practic
  • (…) Partea economică, vorbe, dar nu am făcut nimic. Partea militară și de intelligence funcționează . Și funcționează foarte bine.

România, până la capăt în Afganistan?

  • Este o chestie politică extrem de sensibilă pentru relația cu America. Și, da. Politic , trebuie să rămâi acolo. Pentru americani, nu e neapărat important câți soldați români sunt, ci e important, din punct de vedere politic, să nu fie singuri . Mai ales că majoritatea aliaților și cei din NATO au plecat de acolo. E un gest politic pe care americanii îl apreciază.
  • Am fost de două ori în Kandahar , am vizitat trupele românești . Uite, vă spun direct, am fost primit la Departamentul Apărării , cu fanfară militară, pentru că România era în Afganistan. Deci, contează. Simbolic, contează foarte mult.
  • Pe partea de dotare, echipamente, știți bine: am avut soldați români care și-au pierdut viața, până ne-au dotat americanii (…) și de atunci, probabil s-au salvat multe vieți.
  • (…) Nu cred că cineva în România susține să renunțăm.
  • Ce imi pare rău și ce stăm foarte prost și e vina noastră, nu a americanilor : apropo de lobby pe această temă în chestiuni esențiale. Faptul că polonezii și-au rezolvat cu viza și nu mai au viză și românii nici vorbă de așa ceva, e slăbiciunea noastră. Că altceva ce să le ceri la americani? Partea cu viza, da. Polonezii au obținut-o, noi nu.
  • Ori de câte ori am avut ocazia și am zis : ”Domne, noi suntem cei care suntem cu voi în Afganistan.. Da, extraordinar , hai votați să fim și noi fără viză. Păi stați, să vedem… (…) Nu am reușit niciodată să ne folosim de această parte simbolică pentru un interes direct și foarte clar : partea de vize, care este și ceva rezonabil.

Ce lipsește Armatei române?

  • Lipsesc foarte multe lucruri. În primul rând, o schimbare de mentalitate. Cred că am rămas, din păcate o spun, tributari ideii că trebuie să cumpărăm materiale: F-16 , tancuri, rachete.
  • M-am uitat la ce fac alții. Sigur, sunt importante, nu poți să te bați cu mân goală sau cu Kalasnikovul.
  • Dar acum , cam toată lumea investește în resurse umane și în intelligence. Altfel, suntem ca la medici. Cumpărăm ultimele modele de computer tomograf și nu avem doctori care să le folosească.
  • (…) am rămas ancorați în ideea : cumpărăm echipamente. Și nu investim destul în zona de resurse umane. Resursa umană a rămas în urma tehnologiei. În urmă cu ceva ani, oamenii erau mai bine pregătiți în armată, dar nu aveau decât armament sovietic , acum mi se pare că ne-am dus să cheltuim bani pe echipamente și nu cheltuim destul pe oameni.
  • (…) Nu cred că e un secret militar să vă spun. În contractul pentru F-16 pe care l-am semnat, e lege aprobată în Parlament , aproape jumătate din sumă era pregătirea piloților . Altfel, iei un F-16 și ce fac?
  • (…) asta mi se pare o eroare administrativă și de strategie (…) trăim într-un secol 21 în care îți trebuie tehnologie, dar și oameni capabili să folosească tehnologia. Trebuie să investești în ambele și să echilibrezi investiția.

Culoarea viitoarelor administrații locale

  • Cel mai rău este că administrațiile locale vor fi la fel, sunt cele mai inutile alegeri și cele mai periculoase. Periculoase pentru că niciodată nu mi-a fost frică să fac campanie electorală. Acum îmi e teamă. Intru în contact cu prea mulți oameni , plimb hârtii, fac poze. Mi-e teamă pentru mama mea, pentru soacra mea, pentru copii.
  • E un risc. Problema e pentru ce ți-l asumi. Din 3250 de primari din România, se vor realege 3000. (…) La blatul PSD-PNL cu un singur tur primarii în funcție sunt avantajați. Pandemia ș-a ajutat pe primarul în funcție. Nu ai cum să faci campanie (…) nu îmi deschide nimeni ușa, trebuie să port mască, (…) ”lasă-mă domne cu campania electorală, eu nu știu ce fac cu sănătatea, se deschide școala, nu se deschide”
  • alegem niște primari, consilieri pe ceva ce nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în următorii patru ani.
  • E o irosire extraordinară a unui exercițiu democratic (…) O posibilă schimbare la București (…) Bucureștiul , cu siguranță va avea o soartă mai tristă decât a avut până acum . Primăriile de sectoare se vor împărți între patru partide , Consiliul General va fi împărțit între 6-7, cu siguranță majoritatea în CG va fi de dreapta , într-o perioadă în care conturile primăriei sunt blocate și anul viitor banii mai puțini
  • Cel mai rău este că nu vorbim despre singura reformă cu adevărat indispensabilă pentru România : să râmânem și după 2024 cu sistemul lui Ceaușescu din 1968, cu 41 de județe ..este un faliment total, admistrativ, al resurseleor, o creștere exponențială a corupției
  • (…) alegeri de 200 de milioane de euro, la care nu se scimbă nimic.
  • (despre candidatura lui Băsescu) : Cel mai important este cum te gândești cum ieși din politică (…) nu va aduce dezbaterea aceea cu adevărat importantă (…) sunt născut și trăiesc în București (…) vreau să știu ce facem cu școala în București, cu străzile, cu relația între primari generali și sectoare
  • Ce facem cu Ilfov, suntem un oraș sugrumat (…) avem 40 de primari multimilionari, cu bugete uriașe.
  • Dacă vorbim de PIB , Bucureștiul este în Europa de Vest. Dacă vorbim de calitatea vieții, suntem mai degrabă în Orientul Mijlociu
  • (…) show-ul nu ține de proiecte strategice de dezvoltare a Bucureștiului (..) va adăuga la zgomotul și manelizarea campaniei pentru București
  • Vom avea o prezență redusă (…) fără respect față de stat, partea de conformare e o iluzie

PSD va depăși perioada Dragnea? Cu cine?

  • (…) Are capacitatea de a intra în situații exotice (…) Înțeleg că îl vor alege alege ”număr doi ” pe Sorin Grindeanu, pe care l-au exclus din partid (…) Nu e rău, și pe Deng Xiaoping, l-au adus chinezii înapoi (…) l-au adus ăia care l-au executat  (…) victima și cu criminalii s-au pupat la congres
  • (…) pentru alegătorii pierduți , genul ăsta nu îi va aduce înapoi.
  • PSD a avut aproape 4 milioane de votanți ai săi și a ajuns sub două milioane (…) PSD va fi un SPD românesc
  • Pentru PSD , algerile locale sunt un scor fals, aceeași președinți, aceeați baroni, aceeași primari (…) nu pot să dau afară unul care câștigă, chiar dacă e din unul al lui Dragnea (…) aș spune așa în locul dlui Ciolacu (…) o bătaie adevărată, la două tururi, era marea șansă să se schimbe până în 2024

Rolul partidelor de 10 la sută în viitorul ciclu de putere

  • Pe stânga, să oblige PSD să se reformeze , de frica noastră sau să dispară (…) rolul USR, pe dreapta , să oblige PNL să se reformeze (…)
  • Ori PNL va guverna cu USR, PNL se schimbă în bine , ori vor pierdea și unii, și alții
  • Ori varianta pe care pariez, grosse coalition de Dâmbovița cu PSD. Atunci, Pro România rămâne opoziția de stânga , USR de dreapta. Și vom mușca 4 ani foarte mult din acești doi dinozauri politici, care sunt PNL și PSD
  • Eu, cu Pro România , micuți , cu gura mare

O moțiune de cenzură

  • Nu cred că va pune dl Iohannis pe altcineva prim-ministru (…) faptul că nu va mai avea arme ca ordonanța de urgență , e un căștig instituțional.
  • (…) guvernul Orban are un deficit bugetar de cinci ori mai mare decăt guvernul Boc
  • Dl Orban nu e deloc bun de prim-ministru, dar e bun de lider de partid
  • Votăm. Partea cea mai comică e că depinde din nou, în totalitate de UDMR ..dacă o votează, trece , dacă nu, nu.
  • Pentru politicieni sunt lucruri comestibile, pentru omul obișnuit nu sunt.