Polonia, vizată de un val de știri false chiar în ajunul unui exercițiu militar NATO. Campania de dezinformare atribuită Rusiei
Polonia a fost ținta unei campanii de dezinformare în cursul acestei săptămâni, inclusiv un interviu fals cu un general american în care a fost prezentat ridiculizând armatele aliate, cu câteva zile înainte de începerea unui exercițiu militar NATO în țară, au declarat oficialii polonezi,
“Atacul a coincis cu startul următoarei faze a exercițiului militar Defender Europe-20, găzduită de Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varșovia, Stanislaw Zaryn, indicând că probabil Moscova se află în spatele acestei campanii, potrivit site-ului Military.com.
Hackerii au folosit “instrumente de atac cibernetic” pentru a posta conținut fals pe diverse site-uri de știri, inclusiv cele aparținând unor grupuri de presă proeminente din Polonia, a explicat Zaryn.
Printre știrile false s-a numărat și un interviu fictiv cu comandantul Armatei Statelor Unite în Europa, general-locotenent Christopher Cavoli, care a fost postat pe un site cunoscut pentru răspândirea informațiilor false, iar de aici a fost preluat de alte site-uri, au spus oficialii polonezi.
Valul de știri false a fost lansat în contextul în care Polonia se pregătește să găzduiască exercițiul Agile Spirit în iunie, primul exercițiu militar pe scară largă alături SUA după reluarea activităților comune de antrenament suspendate din cauza pandemiei.
Agile Spirit face parte din exercițiul multinațional Defender Europe 20, care ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai mari exerciții militare ale NATO din ultimii peste 25 de ani, dar a fost redus semnificativ în amploare din cauza coronavirusului.
Exercițiul multinațional Defender Europe 20 a fost unul dintre subiectele abordate în interviul fictiv cu Cavoli, care conține declarații false cu privire la presupusa lipsă de pregătire a armatelor din țările baltice și Polonia.
Armatei Statelor Unite în Europa (USAEUR) a reacționat prompt, transmițând că declarațiile din acel interviu sunt false.
O altă poveste falsă se referă la presupuse afirmații jignitoare ale militarilor americani despre omologii lor polonezi.
Printre site-urile care preluat știrile false se număra site-ul oficial al orașului Orzysz, din nord-estul Poloniei, unde staționează trupe americane ca parte a unei misiuni NATO, au adăugat oficialii polonezi.
Campania de dezinformare este o încercare de a eroda coeziunea alianței, “de a distruge imaginea Statelor Unite” și a slăbi angajamentul lor în Europa și de a pune la îndoială credibilitatea țărilor din flancul estic al NATO, a afirmat Zaryn.
Se crede că Rusia este în spatele atacurilor în curs de desfășurare, care prezintă semnele caracteristice al campaniilor anterioare de dezinformare coordonate de Kremlin, a mai spus Zaryn.
“Cooperarea militară dintre SUA și Polonia este în mod constant vizată de activitățile rusești”, a spus el.
Oficialul polonez a mai explicat că, de îndată ce articolele false au fost eliminate, au fost publicate alte știri false, inclusiv unele care susțineau că materialele dezinformatoare nu au fost opera hackerilor ruși, ci a autorităților poloneze.
Și alte țări membre NATO din flancul estic, inclusiv statele baltice, au fost, de asemenea, ținta unor campanii de dezinformare anti-UE și anti-NATO în ultimele luni, unele având drept temă coronavirusul.
Luna trecută, Ministerul Apărării din Lituania a comunicat că doar în luna februarie au depistat 807 de cazuri de informații false sau înșelătoare despre virus.