ApărareȘtiri

Polonia va semna vineri acordul pentru achiziția a 32 de aeronave multirol F-35. Valoarea contractului: 4,6 miliarde de dolari

Sursa: defense.gov

Ministrul Apărării de la Varșovia, Mariusz Blaszczak, a confirmat luni că Polonia va semna contractul pentru achiziția a 32 de avioane de luptă F-35A

Contractul va fi semnat vineri, la ora 15:00 (ora Bucureștiului, 16:00), în localitatea Deblin din estul Poloniei, a precizat Blaszczak pe Twitter.

Polonia a solicitat a 32 de aeronave de luptă F-35A în mai 2019, iar Departamentul de Stat și de Congresul SUA au aprobat în toamna aceluiași an livrarea avioanelor de generația a cincea.

Forțele aeriene poloneze mai au în dotare 36 de avioane multirol F-16C, 23 de aeronave de superioritatea aeriană MiG-29 și 32 de aparate de atac Su-22, ultimele două tipuri fiind de proveniență sovietică, potrivit site-ului FlightGlobal.

Reprezentanții Lockheed Martin, producătorul aparatelor de generația a cincea, susțin că este posibil ca primul lot de aeronave F-35 să fie livrat Poloniei în 2024.

Valoarea maximă a tranzacției a fost stabilită la 6,5 miliarde de dolari, dar suma finală a fost în cele din urmă redusă până la 4,6 miliarde de dolari.

Portalul Defence24 a raportat anul trecut că Guvernul de la Varșovia a decis să renunțe la offset pentru achiziția de F-35, Ministerul Apărării afirmând că această decizie permite autorităților poloneze să evite costuri suplimentare de peste 1 miliard de dolari.