EnergieInfrastructurăȘtiri

Polonia ar putea sechestra active ale Gazprom în încercarea de a încetini construcția gazoductului Nord Stream 2

Sursa: energynomics.ro

Janusz Kowalski, adjunctul ministrului Proprietății de Stat din Polonia, a declarat recent că Guvernul de la Varșovia intenționează să sechestreze active Gazprom din Europa drept compensație, în cazul în care firma rusească nu respectă decizia unei instanțe internaționale de arbitraj privind prețul gazelor naturale. Acțiunea Varșoviei are drept scop să încetinească construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2, a precizat oficialul.

Institutul de Arbitraj a Camerei de Comerț de la Stockholm a decis în favoarea Poloniei în cazul unei dispute privind prețul gazelor naturale plătit de Varșovia, astfel că firma rusească Gazprom va trebui să restituie 1,5 miliarde de dolari (6 miliarde de zloți).

“Cazul Naftogaz din Ucraina, care a câștigat 2,6 miliarde de dolari [în urma unei dispute comerciale] cu Gazprom, a arătat că, prin efectuarea unei proceduri dure de recuperare, este posibil să obții banii”, acordați de o instanță, a afirmat Janusz Kowalski într-un interviu pentru publicația Gazeta Polska Codziennie potrivit Radio Polskie.

Kowalski a afirmat că “ucrainenii, după o decizie în favoarea lor, au început să sechestreze active ale grupului rus din Europa. Această cale s-a dovedit eficientă. Acesta este motivul pentru care vom merge și pe această cale”.

Oficialul polonez nu a făcut niciun secret din faptul că obiectivul principal al procedurii ar fi încercarea de a opri construcția Nord Stream 2.

“În primul rând, dacă rușii încă nu respectă legea, atunci în opinia mea este bine să luăm mai întâi active Nord Stream AG și Nord Stream 2 AG. Acest lucru ar putea întârzia și punerea în aplicare a proiectului Nord Stream 2. În al doilea rând, trebuie exclusă orice concesie față de Gazprom cu privire la recuperarea celor 6 miliarde de zloți la care avem dreptul”, a explicat viceministrul.

Polonia – cât și o serie de țări europene care au frontiere directe cu Rusia, dar și SUA – și-au exprimat în mod public opoziția față de acest proiect, afirmând că amenință securitatea energetică a Europei, deoarece sporește controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a regiunii.