EnergieInfrastructurăIT&CȘtiri

PNIRE: Un festival de obiective ambițioase, alocări strategice și termene lungi – Industria de Apărare lipsește

Sursa foto: Libertatea

Guvernul a lansat un Plan Național de Investiții și Relansare Economică (P.N.I.R.E) intitulat ”Reclădim România” care vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă.

Umbrela Strategică vă prezintă principalele obiective și alocări financiare din domeniile de interes ale platformei noastre online

În document nu sunt prevăzute obiective specifice pentru industria națională de Apărare

  • Energie

Valoarea investiţiilor programate în Sistemul Energetic Naţional pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 miliarde de euro

Investiţii de 4,6 miliarde de lei în parcuri eoliene onshore (300 MW) şi offshore (300 de MW), precum şi noi capacităţi de producţie hidro (Retezat, Vidraru, Mărişelu, Avrig, Bistra, Livezeni etc.), în valoare de 1,6 miliarde de lei.

Investiţiile strategice ale Romgaz se ridică la de 15,69 miliarde de lei, în centrale electrice cu turbine cu gaze (Iernut, Mintia), dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia şi Trident de la Marea Neagră, fabrică de metanol (greenfield), noi capacităţi energetice în parteneriat cu companii private (Chimcomplex, Alro, Liberty Galaţi etc.).

Planul de restructurare şi decarbonare al Complexului Energetic Oltenia S.A este în valoare de 7,2 miliarde de lei.

-Creşterea capacităţii de producţie a energiei electrice pe bază nucleară cu cel puţin o unitate până în 2030 şi prelungirea duratei de operare a Unităţii 1 cu încă 30 de ani,

-Pentru creşterea capacităţii liniilor de transport a energiei electrice şi de interconexiune transfrontalieră se vor investi circa 4,6 miliarde de lei.

-Investiţiile în sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi pentru interconectarea cu sistemul internaţional de transport se vor ridica la 9 miliarde de lei

Preluarea de către Romgaz a unei părți din participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, prin semnarea  unui acord de intrare în consorţiu (JBA) alături de OMV Petrom SA şi PGNiG SA.

  • Infrastructură 

Finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare, în lungime de 407,3 km de autostrăzi şi drumuri expres,

-Se vor demara lucrări la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi şi drumuri expres, în perioada 2020 – 2030, la un cost estimat de 31 miliarde de euro.

investiţii în circa 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde de euro.

Dezvoltarea în Bucureşti a noilor magistrale de metrou şi extinderea celor existente, fără a fi menţionat un termen de finalizare,  lucrări la metroul din Cluj Napoca

Investiţii totale de 4,3 miliarde de euro, pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii porturilor maritime şi fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanţa,

2,9 miliarde de euro, alocate în infrastructura aero în vederea extinderii şi construirii de terminale pentru pasageri şi de zone cargo, dar şi crearea de legături inter-modale între infrastructura aeriană, feroviară şi rutieră

8 miliarde de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru finanţarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural şi 150 în mediul urban.

-500 de microstaţii de tratare, fose septice şi sisteme alimentare cu apă, cu o valoare de 250 milioane de lei.

-Extinderea şi înfiinţarea de noi reţele inteligente de gaze naturale în scopul racordării a 70% dintre locuinţele din România.

-Reabilitarea şi modernizarea a circa 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei şi 7.000 de km de drumuri judeţene, pentru care se vor aloca 12 miliarde de lei.

-Reabilitarea termică a 45.000 de clădiri, cu o valoare estimată de 8 miliarde de lei; consolidarea la nivel naţional a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, cu o valoare estimată de un miliard de lei; modernizarea infrastructurii de termoficare în 15 unităţi administrativ teritoriale, cu o valoare totală de 650 milioane de lei.

  • Tehnologia comunicațiilor și informații

-Investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro-

-O nouă lege a infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice

-Elaborarea unor strategii naţionale privind dezvoltarea conceptelor de Smart City, Smart Connectivity (Strategia pentru comunicaţii electronice, Securitate Cibernetică, Interoperabilitate Telecomunicaţii şi Radiocomunicaţii şi a infrastructurii de Cloud Computing)

-Implementarea radiodifuziunii şi a televiziunii digitale, inclusiv demararea programului satelitar al României,

-Transpunerea 5G Toolbox şi elaborarea foii de parcurs, respectiv a calendarului de acordare a licenţelor 5G Toolbox,