• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Pintilie, CEO BlueSpace Technology: Sistemul de achiziții trebuie reformat, modelul american este remarcabil

    Indira Crasnea Indira Crasnea -

    Procedurile de achiziții în România trebuie reanalizate, modelul american, care finanțează două proiecte similare fiind ”excepțional”, a declarat, pentru Umbrela Strategică, Constantin Pintile, fondator și director general al BlueSpace Technoloy, singura companie locală acreditată de NATO ca producător de tehnologie TEMPEST.

    ”Ar trebui reanalizată procedura și identificate soluțiile cele mai corecte, astfel încât societățile care vor să producă, care vor să participe cu produsele lor să poată să o facă”, crede Pintilie.

    Pintilie a spus că pregătirea precară a achizitorilor duce la stabilirea unor praguri de calificare arbitrare, de multe ori ”aberante”.

    ”Achizitorul vine de multe ori și introduce un prag de calificare și spune: experiență similiară în acel produs/ sistem, să mai fi făcut unul, de o valoare imensă, la care el își face de regulă achiziția. Se întâmplă din slaba pregătire a achizitorului, care nu vrea să își bată capul cu alte analize pertinente, de exemplu: capacitatea logistică a unui furnizor de a gestiona contractul, capacitatea umană de a avea profesioniști, oameni pregătiți în acel domeniu”, a comentat omul de afaceri.

    De multe ori, clientul ”poate vrea un anumit produs, dar nu se poate exprima clar” sau ”pur și simplu a copiat specificația tehnică de undeva și atunci e cam același lucru, iar cineva i-a indus că acest produs e formidabil, folosit nu știu unde”, a adăugat el.

    ”Ce se întâmplă în realitate? Procedura de achiziție este deschisă, o găsești pe un sistem public, poți accesa, dar ce poți dezvolta în 30 de zile pâna la depunere, tu ca unitate care ai cercetare-dezvoltare, vrei să produci, ai o cercetare aplicată pe produs, vei să faci produs în țară? Cum ai putea dezvolta în țara ta un produs în 30 de zile? N-ai nicio șansă”, a mai comentat directorul generall al BlueSpace Tech.

    Constantin Pintilie a spus că proiectele ar trebui discutate cu posibilii clienți, beneficiari, cu o anticipare de unu-doi ani, să existe un forecast de proiecte și o finanțare din anumite fonduri de la băci, pentru realizarea unui prototip în proiect.

    Din acest punct de vedere, ele crede că modelul american este ”excepțional”, pentru că finanțează două proiecte similare.

    ”Modelul american este excepțional, finanțează două proiecte similare. De exemplu, în compania mea cer colegilor două soluții, din care să o aleg pe cea care are punctajul cel mai bun. Poate că asta ar fi un mod. Achizitorul să ne cheme din timp, să facă un concurs de soluții drept, corect și noi să ne apucăm de treabă. Există creiere în România, există oameni care își doresc să facă, Sunt folosiți în lohn”, este de părere șeful BlueSpace.

    Directorul general al BlueSpace Tech a apreciat că o parte din proiectele majore de apărare ”se pot face și în țară”, o cale fiind ”acreditarea unor companii la nivel guvernamental”.

    ”Parte din proiectele majore se pot face și în țară. O soluție ar fi acreditarea unor companii la nivel guvernamental. Puși niște indicatori de solvabilitate, experiență, tehnologici, de cercetare, financiari. Și acreditate câteva companii cu care guvernul sau achizitorul să poată accesa un proiect major. Sunt covins că părți componente din orice proiect pot fi făcute de companiile românești”, a detaliat Pintilie.

    Mai mult, el consideră că industria de apărare privată trebuie recunoscută ca parte a sistemului industrial de producție și apărare a țării: ”Să fie pusă intr-o competiție corectă si directă cu industria de stat, pentru a crea o oglindă a industriei de stat. Când nu ai o oglindă, crezi ca ești cel mai frumos și cel mai bun, în realitate lucrurile stau altfel și atunci o competiție bazată pe criterii corecte ar duce la un progres real”.

    ”Duplicitatea ne caracterizează pe noi. Avem sloganul ^ajutăm industria^, dar în realitate nu se face nimic sau nimic impresionant, nimic care să ajute cu adevărat. Ne zbatem singuri, ne luptăm cu companiile mari. De multe ori patinăm in gol, pe cheltuiala noastră, pe speranțele noastre, a declarat fondatorul BlueSpace Tech.

    Constantin Pintilie crede că fără o reformă în sistemul de achiziții companiile nu pot realiza produse românești, pot doar să importe și să livreze produse făcute de alte companii străine.

    ”Cred că ce se întâmplă azi, slaba calificare a achizitorilor duce la impunerea acestor condiții: o experiență similară, valoarea contractului, s-a mai fi făcut același produs și gata, au terminat, au inchis subiectul, si-au facut treaba, au plecat acasa, e ora 16.00”, a rezumat Constantin Pintilie, directorul general al BlueSpace Technology.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice

    Ultimele știri

    Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală