• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Pintilie, CEO BlueSpace Technology: În noile războaie, e clar că în loc de gloanțe vor fi unde electromagnetice 

    Indira Crasnea Indira Crasnea -

    “Abordările și tacticile neconveționale au modificat tipologia războiului, aducând în prim-plan dronele, implicit contramăsurile de protecție, dintre care, cele mai apreciate sunt sistemele de bruiaj al comunicațiilor”, a spus, pentru Umbrela Strategică, Constantin Pintilie, CEO BlueSpace Technology.

    ”Dronele sunt folosite din ce în ce mai des în acțiunile de atac – distrugere, inclusiv cele comerciale. În acest context de război electronic, există o serie de contramăsuri de protecție și anume sistemele de bruiaj al comunicațiilor dintre om și dronă. Concret, asta înseamnă bruiajul semnalului GPS și al tuturor senzorilor care sunt dispuși pe drona respectivă. Drona nu își mai poate îndeplini astfel misiunea. Există inclusiv sisteme de captare, de păcălire a dronei, prin transmiterea unui cod fals pe care drona îl recunoaște și raportează, de exemplu, altitudinea falsă”, a detaliat Constantin Pintilie.

    Tot ca elemente ale războiului electronic, fondatorul singurei companii acreditate NATO din România, a mai menționat și sistemele de detecție radio pentru alertele timpurii și sistemele radar de identificare a dronelor, care funcționează diferit față de radarele comerciale. 

    ”Nu există un rețetar precis, un sistem apărător, ci o multitudine de echipamente care te pot proteja în caz de atac cu drone. Tehnologia evoluează permanent și apar constant sisteme noi, echipamente, frecvențe care nu pot fi bruiate, nu pot fi detectate. Și de cealaltă parte a baricadei însă, a celor care se apără, lucrurile evoluează și se identifică cele mai bune soluții”, mai spune Constantin Pintilie.

    Compania românească BlueSpace Technology dezvoltă în acest moment un sistem portabil de bruiaj drone, care răspunde cerințelor din zona guvernamentală, a semnat două contracte în acest sens și participă la o a treia licitație.

    ”Dată fiind cerința guvernamentală, am dezvoltat un sistem portabil de bruaj drone. Este un sistem eficient pentru zona tactică apropiată, cu anumite limitări. Acest tip de echipament trebuie asociat cu alte sisteme: radar, sisteme de detecție care identifică direcția și distanța dronei și camerele care certifică prezența sa”, a menționat omul de afaceri.

    Sistemele portabile pot fi folosite pentru orice obiectiv militar și se pot utiliza în teatrele de operațiuni.

    Foto: BlueSpace Tech /concept antidronă, echipament bruaiaj

    BlueSpace Technology își propune să treacă la nivelul următor prin dezvoltarea unor sisteme mobile anti-dronă: 

    ”Vrem să dezvoltăm și alte produse similare, respectiv sistemele mobile, care presupun montarea lor pe o mașină și orientarea pe un sistem automatizat. Drone, sau anti-drone sună mai avangardist, dar cu pași mărunți vrem să dezvoltăm astfel de sisteme, acasă, în România. Există o nevoie confirmată în această direcție, pe care noi ne-am propus să o urmăm. Indiferent de cât de greu pare, dacă a fost făcut, înseamnă că putem face și noi”, a spus Pintilie.

    Deocamdată, a remarcat acesta, zona ”cerută, palpabilă” este cea de detecție și măsuri de război electronic .

    ”Am început o colaborare cu o companie din Coreea de Sud, care ne livrează anumite componente electronice. Antenele sunt gândite și făcute de noi, la fel sistemul de generare semnal, sistemul de management, dar partea de putere –amplificare semnal este în colaborare cu o companie sud-coreeană”, a spus fondatorul BlueSpace Technology.

    Compania are în vedere și să își exporte produsele: ”Ne gândim și la export, piața românească devine saturată la un moment dat, nu poți trăi doar gândindu-te să vinzi în jurul casei. Pentru asta trebuie să ajungem la o maturitate, să creștem gradul de încredere la nivel local. Toți te întreabă cât ai vândut în țara ta iar în țara ta, te întreabă dacă ai experiență similară și ai vândut în altă parte”, a completat Pintilie.

    BlueSpace Technology și-a dublat anul trecut cifra de afaceri, comparativ cu 2021 și țintește ca în 2023 să mențină acest status-quo.

    Compania intenționează să intre cu echipamentele sale TEMPEST pe piețele din Spania și Letonia și să acceseze proiecte din zona NATO. De altfel, BlueSpace Technology este singura companie producătoare de echipamente TEMPEST din Europa de Est și este lider atât pe piața românească de astfel de echipamente, cât și pe cea de poligoane de tragere.

    ”Vrem să devenim lider pe producția de bruiaj-război electronic, o piață extrem de competitivă. Este clar că în loc de gloanțe vor fi unde electromagnetice. Cam aceasta este tendința. Cum te aperi cu o grenadă fluturănd de o dronă care vine spre tine? În niciun caz, încercând să tragi în ea”, a mai spus, pentru Umbrela Strategică, Constantin Pintilie, CEO al BlueSpace Technology.

     

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală