EnergieȘtiri

Petrolul a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 29 de ani, ca urmare a războiului prețurilor și coronavirusului

Sursa: OPEC

Prețurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 30%, după ce Arabia Saudită a declanșat un război al prețurilor cu Rusia, acțiune ce a provocat o accentuare a declinului pieței, ce era deja afectată de temerile generate de răspândirea epidemiei de coronavirus.

Arabia Saudită a diminuat preţurile oficiale de vânzare ale petrolului exportat de Riad și a anunțat că intenționează să-și sporească dramatic producția de țiței. Arabia Saudită a luat această decizie după ce Rusia a refuzat să accepte o reducere suplimentară a producției de petrol, măsură propusă de OPEC în încercarea de a stabiliza piețele.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 31,5% după primele zeci de minute de tranzacționare, ajungând până la 31,02 de dolari/baril, cel mai scăzut nivel după 12 februarie 2016.

Scăderea cotației futures pentru petrolul Brent este cea mai abruptă după 17 ianuarie 1991, în perioada de apogeu a Războiului din Golf, iar analiștii estimează că s-ar putea depăși chiar și declinul de 33% înregistrat în acel moment, informează site-ul organizației publice de radiodifuziune RTE din Irlanda.

Cele mai mari scăderi ale prețului petrolului Brent (Bloomberg)

Dezintegrarea grupului OPEC+, care reunește țările membre Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și mari producători de petrol neafiliați OPEC, printre care Rusia, Mexic și Kazakhstan, pune capăt unei perioade de cooperare de peste trei ani.

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, încearcă să pedepsească Rusia, al doilea cel mai mare jucător pe piața petrolului, după ce Moscova s-a opus diminuării producției, argumentând că o măsură de acest fel nu garantează revigorarea cererii. iar prețul actual al petrolului este acceptabil pentru Rusia.

Prin scăderea abruptă a prețurilor petrolului până la aproape 30 de dolari/barili, piața revine la începutul anului 2016, atunci când explozia exporturilor de petrol de șist din SUA a dus la suprasaturarea pieței, relatează agenția BloombergQuint.