ApărareȘtiri

Peste o treime dintre plecările din armată s-au făcut prin demisie, în primele opt luni din 2023

Foto: MApN Oficial

Un număr de 3600 de persoane au plecat din armată în primele opt luni ale acestui an, principalele motive fiind trecerea în rezervă neplanificată prin demisie și reducerea vârstei standard de pensionare.

Conform datelor oficiale furnizate de MApN, în perioada ianuarie -august 2023, au ieșit din sistemul Ministerului Apărării aproape  3.600 de persoane (dintre care 400 ofițeri, 250 maiștri militari, 800 subofițeri, 1.650 SGP și 500 personal civil contractual).

Plecările militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) și altele.

Pe categorii de personal, la ofițeri și maiștri militari/subofițeri, ieșirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) și demisie (17%), alte ieșiri, în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%).

Între cauzele ieșirilor de personal s-au aflat temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflați în partea inferioară și medie a carierei), a constatat MApN.

În perioada analizată, în MApN au fost încadrate aproape  3.800 de funcții (dintre care aproape 700 ofițeri, 400 maiștri militari, 1.100 subofițeri, 1.000 SGP și 600 personal civil contractual). Toți militarii au fost numiți în funcții aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unitățile care își consolidează capacitatea de luptă.

Situația cea mai dificilă este a corpului soldaților și gradaților profesioniști, unde diminuarea nivelului de încadrare a fost de 13 la sută, în perioada 2021-2023. Pentru a limita efectele, SMAp a început una din cele mai cele mai ample campanii de angajare (prin care s-au scos la concurs, în total, 4.159 de posturi pentru anul 2023).

De asemenea, MApN a scos la  concurs mai multe locuri în instituțiile de învățământ militar. În 2023, în cele cinci colegii naționale militare sunt înscriși aprox. 2.800 de liceeni, în timp ce școlile militare de maiștri militari și subofițeri au o cifră de școlarizare de 2.000 elevi, iar instituțiile militare de învățământ superior au peste 3.500 studenți.

MApN are și un Plan de măsuri pentru retenția personalului, având ca grupuri-țintă atât pe cei aflați în partea superioară a carierei (pentru diminuarea numărului trecerilor în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare), cât și pe cei din partea inferioară și medie a carierei (pentru diminuarea numărului demisiilor).

Planul conține propuneri legislative în domeniul îmbunătățirii nivelului de salarizare (actualizarea soldei de grad; acordarea unor indemnizații/bonificații pentru păstrarea angajaților etc.) și măsuri de tip non-salarial (oportunități de dezvoltare profesională, decontarea cheltuielilor de transport, îmbunătățirea asistenței medicale, îmbunătățirea condițiilor de muncă etc.).

Unele dintre măsuri au fost deja puse în aplicare, altele sunt în diferite faze de implementare. De asemenea, unele dintre măsuri sunt în competența MApN, altele implică modificarea/adoptarea unor acte normative (ex. Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Statutul cadrelor militare, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății etc.), a menționat Ministerul Apărării.