ApărareȘtiri

Peste 3.000 de cazuri de coronavirus în cadrul Forțelor Armate Ruse. Popularitatea lui Vladimir Putin în declin

Rusia se confruntă cu cea mai rapidă evoluție a pandemiei în Europa, numărul cazurilor de coronavirus urcând vertiginos în ultimele zile, astfel că luni a fost depășită cifra de 145.000. Evoluția nefavorabilă a pandemiei, problemele economice cauzate de măsurile de izolare și distanțare socială, amplificate de scăderea prețurilor la petrol – un sector cheie al economiei ruse – au provocat o creștere a frustrării populației în legătură cu modul în care Administrația Vladimir Putin gestionează situația.

Luni, autoritățile au anunțat că numărul de noi cazuri de coronavirus în Rusia a fost de peste 10.000, fiind a doua zi consecutivă când este depășit acest prag. În același timp, bilanțul deceselor se apropie de 1.400. Cu toate acestea, rata mortalității rămâne scăzută în comparație cu țări, precum Italia, Spania și Statele Unite. Autoritățile spun că se datorează închiderii rapide a frontierelor, testării ample și monitorizării infecțiilor, în timp ce criticii pun la îndoială cifrele prezentate de oficialii ruși, relatează postul CNN.

Printre cei infectați se numără și Mihail Mișustin, premierul Rusiei.

În privința numărului de cazuri active, Rusia este pe locul doi în Europa, cu 125.000, în ultima săptămână fiind înregistrată o creștere accelerată a numărului de noi cazuri.

Nici sectorul militar rus nu este imun la pandemie: peste 3.000 de membri ai Forțelor Armate Ruse și instituțiilor militare din țară au fost depistați pozitiv cu coronavirus, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

Potrivit presei, printre militarii infectați se numără și cei care au participat la repetițiile pentru Parada de Ziua Victoriei, programată pe 9 mai, care între timp a fost amânată din cauza pandemiei.

De asemenea, în pofida afirmațiilor autorităților privind eficacitatea măsurilor de combatere a pandemiei, tot mai multe cadre medicale ruse trag un semnal de alarmă în legătură cu situația din spitale, atrăgând atenția la lipsa de finanțare și de echipamente medicale moderne din multe unități medicale. 

Desfășurarea nefavorabilă din acest moment a pandemiei în Rusia reprezintă o turnură dramatică comparativ cu situația din luna martie, când Vladimir Putin poza în salvatorul lumii, trimițând un avion cu echipamente medicale la New York.

Însă, la mijlocul lunii aprilie, confruntat cu creșterea numărului de cazuri, Vladimir Putin recunoștea că Rusia “are multe probleme”.

Tatiana Stanovaya de la Carnegie Moscow Center afirma recent că pandemia a subliniat izolarea lui Putin față de cetățenii de rând din Rusia, liderul de la Kremlin nereușind să vină cu un plan de acțiune adecvat sau să afișeze suficientă empatie, evitând să-și asume responsabilitatea să fie cel care dă veștile proaste și lăsând în sarcina altor oficiali să anunțe cele mai stricte restricții.

Popularitatea lui Putin a început să scadă încă din luna martie, când au început problemele economice cauzate de prăbușirea prețului la petrol. Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de Levada Center în martie, doar 46% dintre respondenți ar dori ca Putin să rămână la putere după finalul actualului său mandat, în 2024, față de 54% în luna iunie a anului trecut. relatează cotidianul Telegraph.