ApărareIT&CȘtiri

Pentagonul pregătește teste aeriene în lumea reală între avioane controlate de IA și piloți umani în 2024

Sursa: Boeing

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat miercuri că Pentagonul intenționează să efectueze exerciții de lupte aeriene în condiții reale între avioane tactice controlate de sisteme cu inteligență artificială și piloți umani în 2024, informează Defense News, Jane’s 360 și Flight Global.

Anunțul vine la trei săptămâni după ce un algoritm de inteligență artificială a învins un pilot uman într-o luptă virtuală, eveniment descris de Esper drept un exemplu al „impactului tectonic al învățării automate” pentru viitorul Departamentului Apărării.

“Victoria răsunătoare a agentului IA a demonstrat capacitatea algoritmilor avansați de a depăși oamenii în luptele aeriene virtuale. Aceste simulări vor culmina cu o competiție în lumea reală ce va include aeronave tactice în 2024”, a afirmat Esper în discursul său la un simpozion de inteligență artificială organizat de Pentagon.

Un algoritm dezvoltat de firma Heron Systems a învins cu ușurință un pilot de vânătoare în toate cele cinci runde ale luptei virtuale ce s-a desfășurat luna trecută în finala competiției Alpha Dog Trials, organizată de Agenția SUA pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării (DARPA).

Sistemul de inteligență artificială dezvoltat de Heron a câștigat notorietate pe tot parcursul competiției datorită stilului agresiv și al preciziei sale, însă a demonstrat că nu este perfect. Sistemul IA a comis în mai multe rânduri erori elementare în ceea ce privește manevrarea aeronavei simulate, însă a reușit să se compenseze și să câștige detașat toate luptele.

“AlphaDogfight Trials a fost un succes fenomenal, realizând exact ceea ce ne-am propus să facem”, a declarat colonelul Dan “Animal” Javorsek, manager de program în cadrul Biroul pentru Tehnologii Strategice al DARPA, care a precizat că “există multe rezerve și atenționări de adăugat aici”.

Javorsek a explicat că sistemul IA a avut la dispoziție informații esențiale care ar putea să nu fie disponibile într-un scenariu de luptă real.

“A fost un creuzet care ne permite acum să începem să formăm echipe de oameni cu mașini, partea esențială a programului ACE, prin care sperăm să demonstrăm o relație de colaborare cu un sistem de inteligență artificială, care să se ocupe de sarcinile tactice, cum ar fi lupta aeriană, în timp ce pilotul de la bord se concentrează pe strategia la nivel superior ca manager al câmpului de luptă care supraveghează mai multe platforme aeriene”, a completat colonelul Javorsek după cea mai recentă ediție a AlphaDogfight Trials.

Oficialii militari americani, dar și din alte țări, analizează de mult timp potențialul inteligenței artificiale de a controla aeronavele, fie ca parte a unei configurații de tip „partener loial (loyal wingman)”, adică mai multe drone autonome care să acționeze în sprijinul unei aeronave cu echipaj uman, fie transformând sistemele existente în unele care pot opera atât în mod autonom, cât și, opţional, cu pilot la bord.

Purtătorul de cuvânt al Agenției SUA pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării (DARPA), Jared Adams, a declarat pe 9 septembrie că primele teste de lupte aeriene în condiții reale se vor desfășura între aeronave de vânătoare. Se pare că este vorba de aparate Aero L-39, dar ar putea ca până la urmă să fie utilizate avioane Lockheed Martin F-16 Fighting Falcons. La bordul aeronavelor de test vor exista piloți care să ofere asistență dacă ceva nu merge bine.

Aceste teste sunt parte din programul Air Combat Evolution (ACE, Evoluția Luptei Aeriene) al DARPA, care încearcă să automatizeze lupta aer-aer și să încurajeze cooperarea între piloți și sisteme IA, în condițiile în care Pentagonul dezvoltă drone care vor zbura și acționa în tandem cu aeronave cu echipaj uman.

“Rezultatul încercărilor AlphaDogfight Trials indică un mare potențial pentru viitoarele sisteme de luptă aeriană și concepte care implică simbioza om-mașină”, a declarat Tim Grayson, directorul Biroului de Tehnologii Strategice (STO) al DARPA.

Dezbaterea privind șansele de reușită ale unei drone autonome în luptă contra unui avion cu pilot uman a fost reaprinsă de afirmațiile făcute în februarie de miliardarul și inventatorul Elon Musk, care a declarat că “epoca avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot.

Ulterior, Musk a adăugat că avioanele de generația a cincea F-35 “nu vor avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome.

“Războiul cu drone va fi viitorul”, a completat miliardarul american.