IntelligenceȘtiri

Pentagonul inițiază o revizuire majoră a operațiunilor psihologice clandestine ale armatei SUA în mediul online

Conturi false (FOTO: coingeek.com/)

Departamentul Apărării de la Washington a ordonat o revizuire majoră a modului în care sunt executate operațiunile clandestine de război informațional, după ce principalele rețele de socializare au identificat și dezactivat conturi false suspectate că ar fi coordonate de armata americană, încălcând astfel regulile acestor platforme de socializare, informează publicațiile  Star and Stripes și The Washington Post.

Săptămâna trecută, Colin Kahl, subsecretar pentru politici în cadrul Pentagonului, a ordonat comandamentelor militare care desfășoară operațiuni psihologice online să furnizeze o imagine completă a activităților lor până luna viitoare, după ce Casa Albă și unele agenții federale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tentativele Pentagonului de influențare și manipulare a publicului de peste mări, au indicat o serie de oficiali americani familiarizați cu această chestiune, care au vorbit despre acest subiect sub protecția anonimatului.

Grupul de analiză online Graphika și Stanford Internet Observatory au dezvăluit luna trecută că peste 150 de identități online false și site-uri media create în Statele Unite au fost inactivate de Twitter și Facebook în ultimii ani. Deși analiștii nu au atribuit conturile false armatei americane, doi oficiali familiarizați cu această chestiune au afirmat că Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) se numără printre instituțiile vizate de anchetă.

Analiștii nu au precizat când au avut loc acțiunile de dezactivare a conturilor, dar oficiali familiarizați cu problema au indicat că evenimentele s-au petrecut în ultimii doi sau trei ani. În unele cazuri au fost chiar acțiuni recente, fiind vorba de postări din vara acestui an prin care s-au promovat narațiuni anti-Rusia pe tema războiului “imperialist” al Kremlinului în Ucraina și avertismente asupra impactului direct al conflictului asupra țărilor din Asia Centrală. În mod semnificativ, însă conturile false – care au folosit tactici utilizate de mașinăriile de propaganda din țări precum Rusia și China – nu au căpătat prea multă atenție, în timp ce conturile explicit afiliate SUA au atras de fapt mai mulți adepți.

Generalul Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că operațiunile în domeniul informațional ale Armatei SUA “sprijină prioritățile noastre de securitate națională” și trebuie să se desfășoare în conformitate cu legile și politicile relevante. “Ne angajăm să aplicăm aceste măsuri de protecție”, a adăugat el.

Purtătorii de cuvânt ai rețelelor de socializare Facebook și Twitter au refuzat să comenteze subiectul

Potrivit raportului analiștilor, printre conturile inactivate se numără și un site media în limba farsi (persană) care a distribuit conținut de la Vocea Americii Farsi, un post finanțat de Administrația SUA și Radio Europa Liberă.

Un cont fals a postat un mesaj inflamator în care susține că rudele refugiaților afgani decedați în Iran au relatat că trupurile acestora au fost repatriate având organe lipsă. Mesajul făcea trimitere către o înregistrare ce făcea parte dintr-un articol postat pe un site afiliat armatei SUA.

Comandamentul Central al SUA nu a comentat dacă aceste conturi au fost create de către personalul său sau de contractori. În cazul în care mesajul privind presupusele cazuri de trafic de organe se dovedește că provine de la Centcom, aceasta ar fi “o încălcare a doctrinei și a practicilor de formare”, a afirmat un oficial american.

Separat, jurnaliștii de la cotidianul The Washington Post au aflat că, în 2020, Facebook a dezactivat conturi fictive create de Centcom pentru a contracara campania de dezinformare lansată de China prin care se sugera că virusul responsabil de recenta pandemie ar fi fost creat într-un laborator al Armatei SUA, în Fort Detrick, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune.

Profilurile false – ce erau active în grupurile de Facebook în limbile arabă, farsi și urdu – au fost folosite pentru a răspândi informații veridice de la autoritățile americane privind originea virusului în China.

Utilizarea de către guvernul american a unor conturilor fictive, deși o practică autorizată prin lege, a generat controverse în interiorul administrației Biden; Casa Albă făcând presiuni asupra Pentagonului pentru a-și clarifica și justifica politicile. Casa Albă, cât și instituții precum Departamentul de Stat și chiar unii oficiali din cadrul Departamentului Apărării, s-au declarat îngrijorați că politicile sunt prea permisive, lăsând portițe pentru tactici care, chiar dacă sunt folosite pentru a răspândi informații veridice,   au declarat mai mulți oficiali americani.

“Adversarii noștri operează în domeniul informațional”, a declarat un alt înalt oficial de la Pentagon. “Sunt unii care cred că nu ar trebui să facem nimic clandestin în acel spațiu. Cedarea unui întreg domeniu unui adversar ar fi lipsită de înțelepciune. Dar avem nevoie de reglementări politice mai ferme”.

Kahl a anunțat revizuirea în cadrul unei reuniuni virtuale a Consiliului național de securitate, afirmând că vrea să știe ce tipuri de operațiuni au fost efectuate, pe cine vizează, ce instrumente sunt folosite și de ce comandanții militari au ales aceste tactici și cât de eficiente au fost, au declarat mai mulți oficiali.

Mesajul a fost, în esență, “Trebuie să-mi justifici de ce faci astfel de lucruri”, a explicat un oficial american

Politica și doctrina Pentagonului descurajează promovarea falsurilor, dar nu există reguli specifice care să impună utilizarea de informații veridice în cadrul operațiunilor psihologice. De exemplu, armata folosește uneori ficțiunea și satira în scopuri persuasive, dar, în general, mesajele ar trebui să se limiteze la fapte, au indicat oficialii.

În urmă cu doi ani, reprezentanții rețelelor Facebook și Twitter au contactat Pentagonul pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la conturile false suspectate că sunt asociate cu Armata SUA. În vara anului 2020, David Agranovich, directorul pentru amenințări glbale la Facebook a discutat cu Christopher C. Miller, în acel moment director adjunct pentru operațiuni speciale/conflicte de intensitate scăzută, avertizându-l că, dacă rețeaua Facebook a reușit să descopere aceste conturi, la fel ar putea și adversarii Washingtonului, au declarat mai multe persoane familiarizate cu conversația.

“Punctul lui de vedere a fost «Băieți, ați fost prinși. Asta e o problemă»”, a afirmat unul dintre oficiali.

Odată cu intensificarea competiției cu Rusia și China, liderii militari au militat pentru o ripostă și în plan online, iar Congresul a susținut acest lucru, adoptând, la sfârșitul anului 2019, o lege care afirmă că armata SUA poate desfășura operațiuni în “mediul informațional” pentru a apăra Statele Unite și pentru a contracara campaniile de dezinformare menite să submineze interesele SUA.

“Comandanții s-au entuziasmat foarte tare”, și-a amintit un oficial. “Erau foarte dornici să folosească aceste noi competențe”.

Anul trecut, David Agranovich de la Facebook a încercat din nou, De data aceasta, a înaintat o plângere la consilierul adjunct pentru securitate națională al președintelui Biden. Agranovich a explicat că Facebook a dezactivat conturi false pentru că au încălcat condițiile companiei, potrivit unor persoane familiarizate cu conversația.

Conturile au fost detectate cu ușurință de Facebook, care, în urma tentativelor Moscovei de a interveni în alegerile prezidențiale americane din 2016, și-a sporit capacitatea de identificare a personajelor și site-urilor false. În unele cazuri, compania a eliminat profiluri, care păreau a fi asociate cu armata, ce au promovat informații considerate a fi false, a declarat o persoană familiarizată cu problema.

Drept urmare, Colin Kahl a ordonat o revizuire a operațiunilor psihologice clandestine. Concluziile preliminare sugerează că politicile, instruirea și supravegherea trebuie întărite, iar coordonarea cu alte agenții, cum ar fi Departamentul de Stat și CIA, trebuie consolidată, potrivit oficialilor citați de presa americană.

Analiza a mai constatat că, deși au existat cazuri în care Armata SUA a promovat informații false, acestea au fost rezultatul supravegherii inadecvate a contractanților și al pregătirii insuficiente a personalului – nu probleme sistemice, au spus oficialii.

Departamentul de Stat și CIA și-au manifestat îngrijorarea în legătură cu utilizarea de către armată a tacticilor clandestine. Un diplomat a afirmat următoarele: “În general, nu ar trebui să folosim același tip de tactici pe care adversarii noștri le folosesc (…) Suntem o societate care este construită pe un anumit set de valori. Promovăm aceste valori în întreaga lume și atunci când folosim astfel de tactici, nu facem decât să subminăm argumentul despre cine suntem”.

Operațiunile psihologice de promovare a perspectivei americane în străinătate nu sunt o noutate pentru Pentagon, dar popularitatea rețelelor de socializare în întreaga lume a dus la o extindere a tacticilor, inclusiv prin utilizarea de persoane false și imagini prelucrate (deep-fake). Logica este că opiniile exprimate de ceea ce pare a fi, să zicem, o femeie afgană sau un student iranian, ar putea fi mai convingătoare decât dacă ar fi expuse în mod deschis de guvernul american.

Desigur, există și motive întemeiate pentru a folosi tactici clandestine, cum ar fi încercarea de a se infiltra într-un grup de comunicare folosit de teroriști, au spus ei.

O problemă cheie pentru factorii de decizie politică este și cea privind rezultatele operațiunilor informaționale clandestine ale armatei: au avut rezultate pozitive ori au provocat mai mult daune?

Raportul realizat de Graphika și Stanford sugerează că activitatea clandestină nu a avut un impact semnificativ. “Marea majoritate a postărilor și tweet-urilor” analizate au primit “nu mai mult de câteva like-uri sau redistribuiri”, și doar 19 la sută din conturile false au avut mai mult de 1.000 de urmăritori.

De fapt “cele mai urmărite două entități din datele furnizate de Twitter au fost conturi care au afișat public o afiliere cu armata americană”.

Operațiunile clandestine cu rol de influențare a publicului au un rol în sprijinul operațiunilor militare, dar ar trebui să fie unul limitat, supravegheat cu atenție de către conducerea militară și civilă, a declarat Michael Lumpkin, fost oficial american de rang înalt în cadrul Pentagonului. “Altfel, riscăm să facem mai mulți dușmani decât prieteni”, a adăugat el.