ApărareȘtiri

Pentagonul i-a prezentat lui Biden opțiunile privind criza din Ucraina, printre care și transferul de trupe în România

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a prezentat președintelui Joe Biden mai multe opțiuni cu privire la modalitățile în care Statele Unite pot răspunde la criza din Ucraina. Printre opțiunile prezentate liderului de la Casa Albă a fost transferul de trupe și echipamente suplimentare în Polonia, România și alte țări vecine cu Ucraina, relatează NBC News.

Șeful Pentagonului a prezentat o serie de opțiuni pe care Washingtonul le poate implementa înainte de o eventuală invazie rusească, precum zboruri ale bombardierelor americane în regiune, dislocarea de nave militare în Marea Neagră și mutarea de trupe și echipamente suplimentare din alte părți ale Europei în Polonia, România și alte țări învecinate cu Ucraina.

Austin a prezentat și o serie de opțiuni cu scopul reasigurării aliaților și consolidării apărării țărilor de pe Flancul estic al NATO, în special a statelor care se învecinează cu Ucraina, au declarat mai mulți oficiali americani.

Un alt oficial american a declarat că președintele rus Vladimir Putin continuă să comaseze tot mai multe unități militare în zonele de graniță din jurul Ucrainei. „Pe zi ce trece, devine din ce în ce mai puternic, ”, a spus oficialul.

Oficialii citați de postul NBC News nu au oferit detalii dacă Biden a aprobat vreo acțiune, însă un oficial de rang înalt al Administrației SUA a indicat că unele trupe și echipamente ar putea fi repoziționate „în zilele următoare”.

În acest context tensionat, Departamentul de Stat a ordonat evacuarea familiilor diplomaților americani aflaţi la Kiev. De asemenea, a avertizat americanii să nu călătorească în Ucraina sau Rusia, invocând posibilitatea unei acțiuni militare rusești.

Ucraina a criticat decizia de evacuare a familiilor diplomaților ca fiind „prematură”. Marea Britanie a urmat exemplul Washingtonului în acest sens, în timp ce Uniunea Europeană a indicat că nu o va face, deocamdată.

Un alt oficial american a confirmat pentru postul NPR că Administrația Biden ia în considerare trimiterea a până la 5.000 de militari americani în Europa de Est, iar trupele ar putea fi dislocate în România și Polonia, sau eventual Bulgaria sau Ungaria. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar trupelor li s-a spus să fie gata de desfășurare, a spus oficialul.

Publicația The New York Times a relatat în premieră că Pentagonul a prezentat Casei Albe opțiune de a trimite 1.000 până la 5.000 de militari în țările est-europene și în țările baltice, „cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă situația se deteriorează”.

Nu există planuri de a trimite mai mulți militari americani în Ucraina însăși, au mai relatat jurnaliștii de la NYT. Țara vecină găzduiește peste 150 de consilieri militari americani, însă aceștia sunt departe de orice potențială linie de front și probabil ar părăsi țara imediat în cazul unei invazii.

Administrația Joe Biden s-a ferit până acum să întreprindă acțiuni mai agresive, de teamă să nu incite o invazie rusă.  Până acum, ajutorul SUA pentru Ucraina s-a limitat la livrarea de echipament militar, inclusiv muniție și rachete antitanc Javelin.