Apărare

Pensionarii militari vor primi bilete de tratament din mai. Termenele au fost devansate

Foto: mapn

Pensionarii militari beneficiază de bilete pentru tratament balnear și recuperare începând cu luna mai a acestui an, cererile urmând să fie depuse din 15 ianuarie și până în 26 februarie, în urma modificării unei Hotârări de Guvern care devansează termenele.

Selecția cererilor se face în cursul lunii martie.

Răspunsurile pozitive vor fi comunicate odată cu transmiterea taloanelor de pensie la domiciliu în luna aprilie.  Atunci va fi comunicat și cuantumul contribuției care va trebui suportat, dacă beneficiarii au dreptul la decontare.

Conform legii, se acordă anual un număr de bilete de tratament și de recuperare ”care să reprezinte 5 la sută din numărul pensionarilor militari aflați în plată în fiecare casă de pensii sectorială la data de 1 august a anului precedent”.

Sistemul pensiilor militare de stat include pensionarii MApN, MAI, SRI.  De asemenea, în acest sistem beneficiază de bilete la tratament balnear și de recuperare: deținuții politici, invalizii, veteranii, văduvele de război.

În Hotărârea de Guvern inițială depunerea cererilor se făcea în septembrie și selecția se făcea în noiembrie -decembrie, pensionarii beneficiind de tratament abia din ianuarie 2022.

Devansarea termenelor se face în baza unor reglementări tranzitorii pentru 2021.

Numărul de bilete este prevăzut în actul normativ.