ApărareImportant

Pensiile militare vor avea plafonul neimpozabil la 3000 de lei

Foto: Arhiva

Pensiile militare de stat vor avea plafonul neimpozabil la 3000 de lei, modificarea urmând să se aplice la veniturile aferente lunii octombrie 2024, a decis guvernul printr-o ordonanță de urgență care s-a aprobat în ședința din 11 septembrie.

”Art. IV – Prin derogare de la prevederile art. 101 alin. (2) lit. b) și c) din Legea nr. 227/2015
privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, începând cu veniturile din pensii
aferente lunii octombrie 2024, acordate în baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de
stat, cu modificările și completările ulterioare, plafonul lunar neimpozabil este de 3.000 lei.”, se spune în textul actului normativ.

Majorarea plafonului lunar neimpozabil s-a făcut având în vedere având în vedere faptul că regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie acordate în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare ”este defavorabil atât din perspectiva cotelor de impozitare, cât și din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit”, a motivat guvernul.

Venitul din pensii acordat în baza Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare este supus impunerii cu cote progresive de impozitare, fiind stabilit fără a fi evidențiată componenta de contributivitate, în consecință se impune acordarea unui plafon neimpozbil la același nivel ca în situația veniturilor stabilite cu aplicarea principiului contributivității, a remarcat guvernul.

Guvernul a recurs la o ordonanță de urgență pentru că  reglementarea majorării plafonului neimpozabil lunar care se deduce din venitul din pensie și în cazul pensiilor de serviciu nu poate fi adoptată printr-un alt instrument legislativ care să permită aplicarea acesteia corelat cu data de la care intră în vigoare această măsură în cazul pensiilor pentru care se aplică principiul contributivității,

”Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni și ei nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment. Însă, fiți sigur că voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană, ajungând la o înțelegere corectă, nu prin acțiuni populiste cu proiecte fantomă depuse acum în Parlament, ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR și votată de toate partidele”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.