Patru fregate de război anti-submarin pentru Belgia și Olanda vor fi construite parțial la Damen Galați
Patru fregate de război anti-submarin (ASW) pentru forțele navale belgiene și olandeze vor fi construite la șantierul Damen din Galați, în urma unui contract semnat între ministerul olandez al Apărării, grupul Damen și Thales, a anunțat grupul Damen, într-un comunicat trimis Umbrela Strategică.
Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncționale clasa Karel Doorman. Navele vor avea propulsie hibridă diesel-electrică și vor fi proiectate să navigheze cât mai silențios, pentru a evita cât mai mult posibil detectarea de submarine.
”Avem aproape 150 de ani de cunoștințe, abilități și tehnologie pentru a coordona și executa proiectarea și construcția navelor maritime complexe. Acest lucru se face nu numai în Țările de Jos, ci și la șantierul nostru din România, unde vor fi parțial construite corpurile navelor”, a spus CEO-ul grupului Damen Shipyards, Arnout Damen.
Fregatele ASW (n.r.- în foto Damen/ SMA) vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lățime maximă de 18 metri și un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni și capacitate pentru personal suplimentar.
Între altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite – UWWS), un sistem de război de suprafață (Above Water Warfare System – AWWS) și momeli subacvatice.
Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) și Naval Strike Missile (NSM). Pe nave pot fi instalate și rachete mai puternice și arme laser de înaltă putere. La bord pot exista ambarcațiuni și avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum și aerian.
Actualele fregate multifuncționale ale clasei Karel Doorman au fost construite începând cu 1985 de către Damen Naval (la acea vreme Koninklijke Maatschappij de Schelde). Între 1991 și 1995, au fost livrate opt fregate clasa M, dintre care șase au fost vândute altor țări, inclusiv două către Belgia.
Prima navă este preconizată să fie livrată în 2029.
- Tot ce se poate produce în România, trebuie produs în România
”Suntem încrezători că datorită capacităților noastre navale strategice unice suntem pregătiți pentru orice program viitor, având la activ peste 4oo de nave, dintre care peste 30 de nave militare pentru 13 țări, inclusiv membri ai NATO și UE. Considerăm că tot ceea ce se poate produce în România, trebuie produs în România, asigurând autonomia strategică a țării în domeniul navale. Damen rămâne pe deplin angajat în România și suntem aici pentru a rămâne”,a declarat, săptămâna trecută, Stephan Stout, director de vânzări al Damen pentru Europa de Est și Sud-Est, la evenimentul de lansare în serviciu a unei nave pentru IGSU.