Apărare

Participarea Armatei României la Exercițiul DEFENDER EUROPE 20, anulată din cauza pandemiei COVID-19

Sursa: MApN

În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile SABER STRIKE, respectiv SWIFT RESPONSE, conectate Exercițiului DEFENDER EUROPE 20, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat dat publicității miercuri.

Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României.

Armata României acționează cu responsabilitate și profesionalism, contribuind la efortul național de combatere a epidemiei, având pregătite forțe și mijloace care desfășoară activități de sprijin al autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora.

Decizia anulării participării s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic și națiunile gazdă.

Planul inițial prevedea participarea militarilor români la exerciții în Estonia, Letonia și Georgia a unor detașamente din cadrul forțelor terestre, aeriene și navale, însemnând aproximativ 400 de militari și 50 mijloace tehnice”, se arată în comunicatul emis de MApN.

Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM) a anunțat luni că, începând de pe data de 13 martie, dislocarea de noi trupe din SUA în Europa este suspendată, din cauza pandemiei de coronavirus, însă, potrivit ambasadoarei SUA în Polonia, majoritatea militarilor americani programați să participe la exercițiul Defender-Europe 20 sunt deja în teatrul european.

“Ca răspuns la epidemia actuală cu virusul COVID-19 și la îndrumările recente ale Secretarului Apărării, am modificat exercițiul Defender-Europe 20, în ceea ce privește mărimea și obiectivele. Începând cu 13 martie, toată circulația personalului și a echipamentului din Statele Unite în Europa a încetat. Sănătatea, siguranța și disponibilitatea forțelor armate, civililor și membrilor familiilor sunt principala noastră preocupare”, se arată în comunicatul dat publicității de EUCOM.

“Pe măsură ce efectuăm ajustările corespunzătoare, exercițiile conexe la Defender-Europe 20 – Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike și Swift Response – nu vor fi efectuate. (…) Forțele deja desfășurate în Europa pentru alte exerciții conexe vor reveni în Statele Unite”, explică EUCOM, precizând că: “În ianuarie, armata a desfășurat în Europa aproximativ 6.000 de militari din Statele Unite în Europa, inclusiv un comandament de divizie și un grup de luptă al unei brigăzi blindate”.