ApărareȘtiri

Oprea: Lockheed Martin va începe demersurile pentru un centru regional de mentenanță în România

Multi-mission Combat Ship (Lockheed Martin)

Compania Lockheed Martin și guvernul de la București vor începe din ianuarie 2024 demersurile pentru înființarea unui centru regional de mentenanță în România, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea.

”Pot să vă spun că în a treia săptămână din luna ianuarie, deci la începutul anului, vicepreședintele Lockheed Martin, care răspunde de cooperarea industrială și de relațiile internaționale, va fi în România. Va fi la Cluj, o dată, pentru semnarea unui acord, memorandum, protocol, nu știu exact care este forma actului respectiv, în care Lockheed Martin cooperează cu Universitatea în domeniul Inteligenței Artificiale, dar în același timp va fi și la București pentru a începe împreună demersurile de constituire a acestui Centru regional de mentenanță pentru ceea ce produce Lockheed Martin, nu vorbim doar despre F-16, sunt și multe alte produse, echipamente ale Lockheed Martin”, a declarat, vineri, după ședința de guvern, ministrul Radu Oprea.

”O parte sunt deja efective la companiile private din industria de apărare”, a spus Oprea, adăugând: ”Ne dorim consolidarea, ne dorim extinderea capacităților noastre la nivel regional și atunci probabil că va fi nevoie de extinderea capacităților de mentenanță în România”.

Vizita oficialului de la L. Martin vizează construirea unui ”plan de acțiune foarte clar, cu termene, cu responsabilități pentru fiecare dintre părți”, a mai spus Oprea.

Însă, este ”prea devreme” pentru a se indica valoarea investiției și a numărului de angajați, a spus el.

  •   Alte declarații ale ministrului Economiei despre industria locală de apărare :

”- Sunt companii de stat (din industria de apărare) care lucrează astăzi în trei schimburi. Deci sunt companii de stat unde există dotări, unde există un management performant, unde există capacități de producție care sunt apreciate.

– Avem nevoie de muniție (…) există și programul european pentru sporirea acestor capacități, finanțare europeană prin ASAP pentru muniție și pulberi. Ne dorim să depunem un proiect pe ASAP împreună cu un partener german. Suntem încă în discuții referitoare la a înființa împreună un joint venture. Sunt acolo anumite condiții care nu pot fi acceptate de către statul român și suntem în discuții în continuare.

-Nu producem doar obuze și gloanțe, producem și produse de înaltă tehnologie (…) Piranha V este produsă în România

– Suntem în discuții cu mai mulți parteneri din Europa și din Statele Unite ale Americii, care au venit să vadă capacitățile de producție din România, în ideea de a face împreună investiții în fabricile de armament din România, pentru a avea echipamente de toate felurile la standarde NATO.

– Nu uitați, însă, și industria privată. Sunt companii care dezvoltă proiecte cu o tehnologie înaltă”.