ApărareȘtiri

Operațiuni navale americano-britanice în Marea Barents, o zonă strategică de tranzit pentru submarinele rusești

Sursa: U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

Forțele Navale din SUA și Marea Britanie au ajuns luni în apele Mării Barents pentru a efectua o operațiune de securitate maritimă în această zonă strategică, aflată la nord de Norvegia și Rusia, tranzitată de submarinele rusești care operează în Atlantic, relatează L’Express, US Naval Institute și Business Insider.

Trei distrugătoarele americane – USS Donald Cook, USS Porter și USS Roosevelt, precum și o navă auxiliară – USNS Supply, au intrat luni în Marea Barents, alături de fregata britanică HMS Kent, a transmis Marina SUA, precizând că este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când forțele americano-britanice efectuează operațiuni în această zonă, aflată în apropierea apelor teritoriale ale Rusiei.

Operațiunea a avut drept scop să “garanteze libertatea de navigație” în această zonă, dar și să “demonstreze integrarea perfectă a forțelor aliate”, se mai afirmă în comunicatul Forțelor Navale ale SUA.

Ministerul Apărării de la Moscova a fost înștiințat în prealabil cu privire la această operațiune, “pentru a evita orice neînțelegeri, pentru a reduce riscurile și pentru a preveni orice escaladare accidentală”, au adăugat oficiali americani.

Rusia a anunțat că monitorizează navale americane și britanice care au pătruns luni dimineață în Marea Barents.

În contextul intensificării tensiunilor între NATO și Rusia, regiunea arctică a devenit din nou un punct strategic fierbinte, în special Mările Barents și Norvegiei, zone de tranzit pentru submarinele, navele de suprafață și avioanele rusești care operează în nordul Atlanticului, pornind de la Severomorsk, sediul Flotei ruse a Nordului.

Din perspectiva NATO, situația pare atât de gravă, încât comandantul Forțelor Navale SUA în Europa-Africa, amiralul James Foggo, a comparat situația actuală cu luptele pentru Atlantic din timpul celor două conflagrații mondiale.

Amiralul Foggo a avertizat în legătură cu prezența navală sporită a Rusiei în această regiune, descriind situația ca fiind “cea de-a patra bătălie a Atlanticului”.

“Rușii și-au dat seama că există un avantaj asimetric în domeniul submarin și pun alocă multe resurse pentru asta”, a afirmat Foggo pe 30 aprilie, precizând că SUA au observat o intensificare a operațiunilor navale ruse, “în mod particular în Marea Neagră și estul Mediteranei”.

“Toamna trecută, [publicația] Barents Observer a raportat 10 submarine rusești în tranzit în Arctica și Atlanticul de Nord în același timp. Această cifră ar fi atras atenția locotenentului Foggo la apogeul Războiului Rece”, a completat amiralul.

Operațiunea survine într-un moment în care tensiunile între NATO și Rusia sunt la cote ridicate.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat la începutul acestei săptămâni că adversarii Statelor Unite continuă să fie efectueze acțiuni provocatoare, în contextul în care atenția multor state, inclusiv a Washingtonului, este concentrată spre lupta împotriva pandemiei.

“Observăm o intensificare a activității Chinei în Marea Chinei de Sud”, a declarat Esper, adăugând: “Vedem că rușii continuă să testeze apărarea noastră aeriană în Alaska și la frontiera de nord”.

În acest context, SUA și-au intensificat operațiunile în Pacific pentru a contracara ascensiunea Chinei în regiune, iar nave și avioane americane efectuează regulat misiuni la Marea Neagră și Marea Baltică.