InfrastructurăȘtiri

ONU: Consecințele dezastrului nuclear de la Cernobîl continuă să se facă simțite și trei decenii mai târziu

Sursa: ONU

Lumea continuă să se confrunte cu consecințele pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobîl chiar și după peste trei decenii, a transmis Organizația Națiunilor Unite, duminică, cu ocazia comemorării a 34 de ani de la dezastru, informează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Pe 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele centralei nucleare sovietice de la Cernobîl a explodat, iar materialul radioactiv expulzat în atmosferă a contaminat până la trei sferturi din Europa, provocând o creștere a numărului de cazuri de cancer, potrivit unor studii.

O zonă pe o rază de 30 de kilometri din jurul locului unde se află reactorul deteriorat este în continuare abandonată.

Accidentul de la Cernobîl este considerat drept cel mai grav dezastru nuclear din istorie. Zeci de persoane, în special pompieri, au murit în mod direct ca urmare a dezastrului. În ceea ce privește victimele indirecte ale dezastrului de la Cernobîl, numărul acestora variază de la câteva mii la câteva sute de mii de morți, conform estimărilor.

Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor și a celor care și-au riscat viața pentru a ajuta la prevenirea răspândirii radiațiilor în lunile de după accidentul de la centrala nucleară.

La 34 de ani de la explozia unuia dintre reactoare, aproximativ o mie de pompieri se luptă să stingă incendiile de vegetație izbucnite în zona de excludere din jurul Cernobîlului, fapt ce a provocat temeri privind posibilitatea contaminării unor regiuni întinse din Ucraina și Belarus, relatează site-ul de știri Sud-Info.

Conform unității de gestionare a dezastrelor din Ucraina, nivelurile de radioactivitate sunt stabile și nu depășesc valorile normale autorizate. Însă, potrivit lui Yegor Firsov, șeful serviciului de inspecții de mediu din Ucraina, datele colectate de la Cernobîl arată o creștere a radioactivității de până la 16 ori peste pragul considerat “normal”.