Opinii

Despre o ocazie unică accesibilă industriei naționale de apărare

Foto: infosys.com

(Un articol al lui Cristian Cârstoiu – Partener, Consultanţă, EY România și Radu Merlă – Manager, Consultanţă, EY România, trimis Umbrela Strategică).

Tensiunile geopolitice și în special războiul pornit de Rusia în Ucraina, în februarie 2022 au demonstrat nevoia tot mai acută a industriei de apărare din Europa de a-și dezvolta propriile capacități și de a le revitaliza pe cele existente, în special pe cele din era Războiului Rece.

Programele de finanțare care pot adresa nevoile acestei industrii sunt numeroase. Există programele dedicate inovării, specifice industriei de apărare și de securitate, precum European Defence Fund (EDF) sau Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). Există și programe generale, precum cele lansate în contextul strategiei de decarbonizare a Europei (Pactul Verde European), cel al pandemiei de Coronavirus, dar și al nevoii de eliminare a dependenţei energetice de Rusia – spre exemplu, Fondul de Modernizare, PNRR, RepowerEU sau Fondul de Inovare.

  • Fondul European de Apărare (EDF)

Începând cu perioada programatică 2021-2027, a devenit funcțional Fondul European de Apărare (EDF), care, dispunând de un buget multianual de 8 miliarde de euro, își propune să sprijine revitalizarea industriei de apărare europene prin încurajarea cercetării și dezvoltării de tehnologii inovative. Printre obiectivele cheie ale acestui program se numără creșterea competitivității și a capacității de inovare a bazei industriale și tehnologice de apărare a Europei, încurajarea participării IMM-urilor în efortul de cercetare în domeniul apărării și construirea parteneriatelor atât pe partea de cerere, cât și pe partea de ofertă.

Pentru atingerea acestora, EDF acordă bonusuri de punctaj pentru participarea IMM-urilor în consorții transfrontaliere, pentru participarea companiilor cu capitalizare medie și pentru cooperarea structurată permanentă.

EDF pune la dispoziția actorilor din piață aproximativ 1 miliard de euro în fiecare an, anunțând în jurul lunii iunie apelurile și temele pe care le va finanța și pentru care companiile și institutele de cercetare interesate trebuie să depună propuneri de proiecte până în luna noiembrie a aceluiași an. Timpul relativ scurt și obligativitatea formării unor consorții transfrontaliere pentru a asigura eligibilitatea aplicațiilor impune o pregătire temeinica, demarată din timp. În acest sens, se recomandă consultanţă specializată în domeniul accesării fondurilor europene, în găsirea partenerilor relevanți din alte țări pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate, precum și în negocierea bugetelor și a activităților din cadrul consorțiului.

  • Acceleratorul de inovație în industria de apărare pentru NATO (DIANA)

Miniștrii de externe ai celor 30 de membri NATO au căzut de acord asupra scopului și modului de organizare pentru DIANA la întrunirea din aprilie 2022, transformând astfel DIANA în una dintre cele mai recente organizații din NATO. DIANA echipează Alianța cu mecanismele necesare interacționării cu firmele care inovează, de la start-up-uri, la companii mature, cu scopul de a păstra superioritatea tehnologică a Alianței.

NATO a demarat recent licitația pentru organizarea acceleratorului de inovație și în acest an vom vedea și primele programe pilot de granturi lansate. Spre deosebire de EDF, acest accelerator va fi disponibil doar entităților din cele 30 de ţări membre NATO, ceea ce reprezintă un atu pentru firmele din România. Firmele inovatoare alese în program vor primi granturi de până la 200.000 de euro pe o perioadă de 12 luni și acces la locațiile acceleratorului, unde vor primi mentorat de business.

  • Eficiență energetică și investiții productive

Industria de apărare a fost în trecut văduvită de accesul la finanțări europene, prin excluderea codurilor CAEN specifice din Programele Operaționale. Situația s-a schimbat, iar în actualul context, în care eficiența energetică și accentul pus pe atingerea obiectivelor climatice joacă un rol fruntaș în toate domeniile, corelat cu nevoia de independență energetică susținută prin REPower EU, limitările pe industria de apărare și în special pe acele procese energofage au dispărut.

Acum este șansa industriei românești de apărare să își îmbunătățească procesele de producție prin modernizarea echipamentelor, liniilor de producție și a altor utilaje cu consum ridicat de energie, precum și prin reducerea costurilor cu energia prin eficientizarea termoizolației clădirilor și instalarea de surse proprii de producere a energiei regenerabile.

Fondurile pentru investiții în energie în România, disponibile inclusiv producătorilor din industria de apărare în următoarea perioadă sunt la un maxim istoric de peste 20 miliarde de euro, acestea fiind accesabile prin Fondul de Modernizare, Fondul de Inovare, PNRR sau Politica de coeziune.

Industria românească de apărare, care istoric a suferit de subfinanțare și lipsă de investiții, are astfel ocazia atât să își modernizeze echipamentele și totodată procesele de producție prin eficientizarea lor, conducând la creșterea calității și diversității produselor, reducerea costurilor operaționale și atragerea de management performant.

În plus, trebuie menționat faptul că Regulamentul European nr 651/2014 nu exclude această industrie de la finanțarea prin intermediul schemelor de ajutor de stat regionale, destinate investițiilor productive. Astfel, societățile cu activitate în acest domeniu pot obține finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea de noi capacități de producție.

Însă, poate cel mai important aspect este reprezentat de oportunitatea de a lucra cu cele mai agere minți ale momentului în acțiuni de cercetare și dezvoltare a unor produse ce le pot oferi un avantaj competitiv economic viitor.

În consecință, firmele din industria națională și privată trebuie să identifice în cel mai scurt timp acele proiecte pentru care exista cerere în piață și să aplice la mecanismele relevante pentru fiecare tip de finanțare.